Σταύρος Τ. Πλέσσας, Βιβλίο: Διαιτητική του Ανθρώπου – Stavros T. Plessas, Book: Dietetics

 

Τίτλος Βιβλίου – Book Title
Διαιτητική του Ανθρώπου –Dietetics
Τύπος Βιβλίου – Book Type

Έντυπο Βιβλίo – Printed Book

Συγγραφέας – Author
Ιατρός Σταύρος Τ. Πλέσσας
Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ΤΕΙ Αθήνας
Εκδότης των Περιοδικών “Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής” – Ελληνική Έκδοση
και “Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics” – Διεθνής Έκδοση –
Stavros T. Plessas MD
Professor of Physiology, University of Athens and Technological Educational Institution (T.E.I) of Athens
Editor-in-Chief of Journals “Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes” – Greek Edition
and “Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics” – International Edition
Παραπομπή – Citation

Πλέσσας Σ. Τ.: Διαιτητική του Ανθρώπου, Εκδόσεις Φάρμακον Τύπος, Αθήνα, 2010

Plessas S. T.: Dietetics , Pharmakon Press Publications, Athens, 2010

Έτος Έκδοσης –
Publication Year
2010
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου – Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Αριθμός, Μέγεθος Σελίδων -Number, Size of Pages
356 , Α4

40 € + έξοδα αποστολής –
40 € +
shipping
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

Λέξεις κλειδιά – Keywords
Διαιτητική, Δίαιτα, Σωστή ή Υγιεινή Δίαιτα, Υδατάνθρακες, Λιπίδια: Λίπη και Λιποειδή, Αμινοξέα, Πρωτεΐνες, Πυρηνικά Οξέα, Γλυκοπρωτεΐνες, Βιταμίνες, Ανόργανα Στοιχεία, Ύδωρ, Υδατικά Διαλύματα, Βάρος Σώματος, Ένζυμα, Συστατικά Τροφής, Πέψη και Απορρόφηση στο Γαστρεντερικό Σωλήνα, Μεταβολισμός και Ενέργεια, Ενεργειακές Ανάγκες του Οργανισμού, Διατροφή Ομάδων Ατόμων, Τρόφιμα, Κρέας και προϊόντα του, Διαιτολόγιο, Συντήρηση Τροφίμων, Βασικές Αρχές Μαγειρεύματος, Yγιεινή της Διατροφής, Καφεΐνη, Βιβλιογραφία
Λοιποί Όροι Other Terms

βιβλίο, ιατρική, βιβλίο ιατρικής
book, medicine, medicine book

Βιβλίο: Διαιτητική του Ανθρώπου-Book:Dietetics
Πρόλογος – Foreword

Πρόλογος Τέταρτης Έκδοσης
Η συγγραφή του Βιβλίου ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς διδασκαλίας τόσο στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και το ΤΕΙ Αθήνας.
Η τέταρτη έκδοση του βιβλίου αυτού κρίθηκε σκόπιμη, γιατί, στα δώδεκα χρόνια από την προηγούμενη τρίτη έκδοσή του, τροποποιήθηκαν και διευκρινίσθηκαν πολλές από τις γνώσεις μας σε ορισμένα βασικά θέματα διατροφής, όπως είναι αυτά που σχετίζονται, π.χ., με τη χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπροσθέτως, κρίθηκε αναγκαία η διαπραγμάτευση και ορισμένων άλλων θεμάτων, που αποτελούν κύριους στόχους της Διαιτητικής, όπως είναι η παχυσαρκία και η απίσχναση.
Ειδικότερα, η ανανέωση και αναδιάταξη της ύλης αφορά τα ακόλουθα κεφάλαια.
Κεφάλαιο 1: Στους ορισμούς της Σωστής Δίαιτας, γίνονται, με βάση Ελληνικά και ξένα λεξικά, διευκρινήσεις σχετικές με διάφορους όρους, όπως δίαιτα διατροφή, διαιτολόγιο κ.ά.
Κεφάλαιο 2: Στο κεφάλαιο αυτό, με τίτλο Οδηγός Σωστής Δίαιτας, που δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις, γίνεται σύνοψη των θεμάτων που αναλύονται στα επιμέρους κεφάλαια, με οδηγίες και μηνύματα για σωστή δίαιτα.
Κεφάλαια 3-9: Αυτά, που αφορούν τις θρεπτικές και συμπληρωματικές ουσίες, ανανεώνονται, συμπληρούνται και συγχωνεύονται με επιμέρους συναφή κεφάλαια, με στόχο πάντα την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων της Διαιτητικής του Ανθρώπου.
Κεφάλαιο 10: Αυτό, με τίτλο Βάρος Σώματος, που έλλειπε από τις προηγούμενες εκδόσεις, αναφέρεται στο κανονικά βάρος του σώματος, την αύξησή του (υπερβαρία και παχυσαρκία), στην ελάττωσή του και στην απίσχνανση. Η προσθήκη του κεφαλαίου αυτού κρίθηκε αναγκαία, γιατί έχει να κάνει άμεσα με τη δίαιτα ή τη διατροφή του ανθρώπου.
Κεφάλαια 11-20: Σε αυτά έγιναν μικρομεταβολές ή παρέμειναν τα ίδια.
Κεφάλαιο 22: Σε αυτό περιλαμβάνονται βασικές Ειδικές Δίαιτες.
Πιστεύουμε ότι με τη δομή αυτή, το παρόν σύγγραμμα Διαιτητική του Ανθρώπου θα είναι πληρέστερο, περισσότερο ενημερωτικό και πιο χρήσιμο και θα βοηθήσει τον αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου της Διαιτητικής του Ανθρώπου.

Ιατρός Καθηγητής Σταύρος Τ. Πλέσσας

Αθήνα, 2009

Περιεχόμενα – Contents

Κεφάλαιο 1
Δίαιτα –
Διαιτητική

Βασικές έννοιες
Δίαιτα και υγεία
Ορολογία και διαιτητική
Κεφάλαιο 2
Οδηγός Σωστής ή Υγιεινής Δίαιτας
Οδηγός δίαιτας: υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, διαιτητικές ίνες, ύδωρ και χυμοί
Ενεργειακό περιεχόμενο τροφών
Οδηγός δίαιτας γεύματα και μαγείρεμα
Οδηγός δίαιτας και βάρος σώματος
Οδηγός δίαιτας και ελαιόλαδο
Οδηγός δίαιτας και μεσογειακή δίαιτα
Κεφάλαιο 3
Υδατάνθρακες ή Σάκχαρα
Βιολογική σημασία των υδατανθράκων
Γλυκοπρωτεΐνες
Δισακχαρίτες
Ενώσεις πολυσακχαριτών
Μονοσακχαρίτες
Πολυσακχαρίτες
Προέλευση των υδατανθράκων στη φύση
Σύνθεση υδατανθράκων στη φύση
Χημεία των υδατανθράκων
Κεφάλαιο 4
Λιπίδια: Λίπη και Λιποειδή
Λειτουργίες των λιπιδίων στον οργανισμό
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και εικοσανοειδή
Προέλευση των λιπιδίων
Χημεία λιπιδίων
Κεφάλαιο 5
Αμινοξέα, Πρωτεΐνες ή Λευκώματα, Πυρηνικά Οξέα και Γλυκοπρωτεΐνες
Αμινοξέα
Πεπτίδια
Πρωτεΐνες
Πυρηνικά ή νουκλεϊνικά οξέα
Λιποπρωτεΐνες

Κεφάλαιο 6
Βιταμίνες
Κεφάλαιο 7
Ανόργανα Στοιχεία
Κεφάλαιο 8: Διαιτητικές Ίνες
Κεφάλαιο 9
Ύδωρ και Υδατικά Διαλύματα
Κεφάλαιο 10
Βάρος Σώματος: Ελάττωση, Αύξηση, Απίσχναση και Διαιτητική
Λιπώδης Συνδετικός Ιστός
Λίπος του Σώματος
Φυσιολογία του λιπώδους ιστού
Λιποκύτταρο
Αύξηση βάρους σώματος: Υπερβαρία και Παχυσαρκία
Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας
Διαιτητική θεραπεία της παχυσαρκίας
Σωστές διαιτητικές συνήθειες
Άσκηση και ελάττωση βάρους
Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Κινησιολογία της άσκησης
Απίσχνανση
Κεφάλαιο 11
Ένζυμα
Κεφάλαιο 12
Πέψη και Απορρόφηση Συστατικών της Τροφής στο Γαστρεντερικό Σωλήνα
Βασικές αρχές πέψης και απορρόφησης τροφών στον πεπτικό σωλήνα
Πέψη και απορρόφηση υδατανθράκων
Πέψη και απορρόφηση των πρωτεϊνών
Πέψη και απορρόφηση λιπών
Απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το παχύ έντερο
Κεφάλαιο 13
Μεταβολισμός και Ενέργεια
Μεταβολισμός υδατανθράκων
Μεταβολισμός λιπών
Μεταβολισμός πρωτεϊνών
Κεφάλαιο 14
Ενεργειακές Ανάγκες του Οργανισμού
Ενεργειακό περιεχόμενο των τροφών
Κατανάλωση ενεργείας
Μέτρηση της ενεργείας της τροφής
Υπολογισμός της ενεργειακής αξίας των θρεπτικών ουσιών
Κεφάλαιο 15
Διατροφή Ομάδων Ατόμων
Διατροφή παιδιών
Διατροφή για ενήλικες
Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη
Διατροφή κατά τη γαλουχία
Διατροφή για άτομα τρίτης ηλικίας
Μυϊκή εργασία και διατροφή
Διατροφή των αθλητών
Διατροφή και καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες
Κεφάλαιο 16
Τρόφιμα
Κρέας και προϊόντα του
Ιχθύες – μαλάκια – καρκινοειδή
Γάλα
Τυρός
Μέλι
Ποτά
Κεφάλαιο 17
Σχεδιασμός Ατομικού και Οικογενειακού Διαιτολογίου
Ατομικό σιτηρέσιο
Οικογενειακό σιτηρέσιο
Κεφάλαιο 18
Συντήρηση Τροφίμων
Ξήρανση των Τροφίμων
Λυοφίλιση
Κάπνισμα
Αλάτισμα
Ψύξη και κατάψυξη
Κονσερβοποίηση και εμφιάλωση
Κλασματοποίηση
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συντήρησης τροφίμων
Κεφάλαιο 19
Βασικές Αρχές Μαγειρεύματος
Μεταβολές στα συστατικά των τροφίμων κατά το μαγείρευμα
Μαγείρευμα των κυριότερων ομάδων τροφίμων
Κεφάλαιο 20
Yγιεινή της Διατροφής
Νοσήματα μεταδιδόμενα με τρόφιμα
Κοινωνικοί έλεγχοι υγιεινής της διατροφής
Υγιεινή της διατροφής της οικογενείας
Κεφάλαιο 21
Καφεΐνη
Καφές και καφεΐνη
Φαρμακολογικές δράσεις
Κεφάλαιο 22
Ειδικές Δίαιτες
Γενικά
Επιμέρους ειδικές δίαιτες
Βιβλιογραφία
Παραρτήματα
Αναφορές – References
Apfelbaum M., C. Forrat, P. Nillus: Diététique et Nutrition. Masson, Paris, 1991
Bender D.A.: Introduction to Nutrition and Metabolism. CRC Press, London, 2008
Boron W.F., Boulpaed E.L.: Medical Physiol­ogyA Cellular and Molecular Approach. Elsevier Saunders, Philadelphia, Pennsylvania, 2005
Campbell I., Haslam D.: Obesity. Churchill Livingstone, London, 2005
Chappuis P.: Les Oligo-éléments en Médecine et en Biologie. Editions Médicales Internationales, Paris, 1991
Drummond K.E.: Nutrition for Foodservice and Culinary Professionals. John Wiley and Sons, New Jersey, 2007
Escheleman M.M.: Introductory Nutrition and Diet Therapy. J.B. Lippincott, 1991
Fricker J.: Maigrir. Editions Odile Jacob, Paris, 1993
Goodman and Gilman’s: The Pharmacological Basis of Therapeutics. McGraw-Hill, 2006
Gropper S.S., Smith J.L., Groff J.L.: Advanced Nutrition and Human Metabolism. 4th Edition, Thomson – Wadsworth, 2005
Krause’s: Food Nutrition and Diet Therapy. Saunders, 1992
Leonhardt H.: Εσωτερικά Όργανα. Σε: Εγχειρίδιο ανατομικής του ανθρώπου με έγχρωμο άτλαντα (W. Kahle, Leonhardt H., Platzer W.): Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα,1985
Mahan L.K., Escott-Stump S.: Krause’s Food and Nutrition Therapy. Sanders Elsevier, St Louis, Missouri, 2008
Moore M.C.: Nutrition and Diet Therapy. Mosby, New York, 1993
Morris J.: ABC of Eating Disorders. Wiley-Blackwell, BMJ, West Sussex 2008
National Research Council: Recommended Dietary Allowance: RDAs, 10th Edition, Washington, 1989
Nelson D.L.,Cox M.: Lehninger: Principles of Biochemistry. 5th Edition, Freeman and Co, New York, 2008
Αρχοντάκης Σ.Κ.: Παχυσαρκία και Κυτταρίτιδα: Οι συμπληγάδες της ομορφιάς. Εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση, Αθήνα, 2003
Κατσιλάμπρος Ν.: Κλινική Διατροφή. Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2006
Καφάτος Γ.Α.: Παχυσαρκία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2002
Μανιός Γ.: Διατροφική Αγωγή: Από τη Θεωρία στην Πράξη. Ιατρ. Εκδ. Πασχαλίδης, Αθήνα 2007
Πλέσσας Σ.Τ.: Ειδικές Δίαιτες. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1994
Πλέσσας Σ.Τ.: Παχυσαρκία και Κυτταρίτιδα. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 2007
Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου: Αίμα και Συστήματα Άμυνας του Οργανισμού. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1995
Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου: Φυσιολογία του Κυττάρου. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1994
Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου: Φυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1995
Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου: Φυσιολογία του Κυκλοφορικού Συστήματος. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1997
Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου: Φυσιολογία του Πεπτικού και του Ουροποιητικού Συστήματος. Εκδόσεις Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1998
Πλέσ­σας Σ.Τ., Πλέσσας Σ.Τ.: Αυτακοειδή: ακόρεστα λιπαρά οξέα και εικοσανοειδή. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 5: 75 (1987)
Πλέσσας Χ.Τ., Πλέσσας Σ.Τ.: Υπερλιπιδαιμία: Ειδική δίαιτα ή/και φάρμακα. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 6: 67 (1988)
Πλέσσας Χ.Τ., Πλέσσας Σ.Τ.: Καφεΐνη: Βιολογικές δράσεις. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 3: 7 (1985)
Πλέσσας Χ.Τ., Πλέσσας Σ.Τ., Μπενάκης Α.: Πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά οξέα και εικοσανοειδή. Προέλευση, Βιοχημεία, Φαρμακολογία και ρόλος τους σε φυσιολογικές και σε παθολογικές διεργασίες. Σύγχρονη θεώρηση. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 14 (Συμπλήρωμα): 5-26 (1996)
Πλέσσας Σ.Τ., Καραγιαννάκος Π., Κουρούπης Μ.Α., Διαλυνά Μ., Τσαούλα Ε., Πλέσσας Χ.Τ.: Ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη χρόνιων παθολογικών καταστάσεων. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 8: 135 (1990)
Simopoulos A.P.: Omega-3 fattyacidsfromfishandfishoils: Nutritional and health effects. Epitheorese Klinikes Farmakologias kai Farmakokinetikes, International Edition 1: 23 (1987)
Σιμοπούλου Α.Π.: Ωμέγα-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα. Θεώρησή τους το 1989. Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 7: 67 (1989)

ISBN: 978-960-89845-1-6
Bookmark the permalink.

Comments are closed.