Τίτλος – Title
|
Διαιτητικές Ίνες: Σύγχρονη Θεώρηση Dietary Fibers: An Update |
|
Συγγραφέας – Author
|
Περιστέρα Πάσχου και Σταύρος T. Πλέσσας Εργαστήριο Φυσιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Peristera Paschou and Stavros T. Plessas Laboratory of Physiology, Department of Nursing, University of Athens, Athens, Greece |
|
Παραπομπή – Citation
|
Πάσχου,Π.,Πλέσσας,Σ.Τ. : Διαιτητικές Ίνες: Σύγχρονη Θεώρηση , Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 16 : (1998) Paschou,P., Plessas,S.T. : Dietary Fibers: An Update, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 16: (1998) |
|
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
|
–
|
|
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek |
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) –
Digital Type: pdf (15 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
|
Λέξεις κλειδιά – Keywords
|
Διαιτητικές ίνες, δομή, φυσικοχημικές ιδιότητες, φυσιολογική δράση, γαστρεντερική απορρόφηση, μεταβολισμός στερολών, πέψη αζώτου, βακτηριακές ζυμώσεις, βάρος κοπράνων, καρκίνος παχέος εντέρου, εκκολπώματα παχέος εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπερχοληστερολαιμία, αθηροσκλήρυνση, πεπτικό έλκος, χολολιθίαση, πηγές, ανεπιθύμητες ενέργειες Dietary fibers, structure, physicochemical properties, physiological actions, gastrointestinal absorption, sterol metabolism, nitrogen digestion, bacterial fermentation, feces mass, large intestine cancer, large intestine diverticulums, type II diabetes mellitus, hypercholesterolemia, atherosclerosis, peptic ulcer, cholelithiasis, sources, adverse effects
|
|
Λοιποί Όροι – Other Terms
|
Άρθρο Article |
|
Περίληψη – Summary
|
Οι διαιτητικές ίνες είναι τοιχώματα φυτικών κυττάρων ανθεκτικών σε πέψη τους από τα ένζυμα των εκκρίσεων του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα τοιχώματα αυτά αποτελούνται, σε μεταβλητές ποσότητες, από κυτταρίνη (κυρίως), πηκτίνες, ημικυτταρίνες, λιγνίνες, επιδερμίνη, κηρούς και ορισμένες γλυκοπρωτεΐνες. Οι διαιτητικές ίνες μπορεί να δράσουν ως καθαρτικά με διάφορους μηχανισμούς: (α) να συνδεθούν με μόρια ύδατος και ιόντα στον αυλό του κόλου, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να καταστούν μαλακά και να αυξηθεί η μάζα τους, η ικανότητά τους, όμως, σύνδεσης με ύδωρ δεν αρκεί για να προλάβει εκκριτική διάρροια, (β) να υποβοηθήσουν στο κόλον την ανάπτυξη βακτηριδίων, με συνέπεια την αύξηση της μάζας των κοπράνων, (γ) ορισμένα συστατικά των ινών μπορεί να υποστούν πέψη από τα βακτηρίδια του κόλου με σχηματισμό μεταβολιτών, οι οποίοι συμβάλλουν στην καθαρτική δράση, αυξάνοντας την οσμωτική ενέργεια των υγρών του αυλού, (δ) οι περισσότερον υδατοδιαλυτοί μη κυτταρινούχοι πολυσακχαρίτες, όπως είναι οι πηκτίνες και τα κόμμεα, μπορεί να υποστούν ζύμωση στο κόλον, με αποτέλεσμα την ελάττvση της περιεκτικότητας των κενώσεων σε ύδωρ, προφανώς λόγω σχηματισμού μεταβολιτών, όπως λιπαρών οξέων με βραχεία ανθρακάλυσο, με άμεση επίδραση στο μηχανισμό μεταφοράς υγρών και ηλεκτρολυτών διά μέσου του κόλου. Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες συνοδεύεται με μειωμένη συχνότητα εκκολπωμάτωσης, καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη. Οι πλέον αδιάλυτες ίνες, όπως η κυτταρίνη και η λιγνίνη των πιτύρων των σιτηρών, επιδρούν ευνοϊκά στη λειτουργία του κόλου, ενώ οι περισσότερο διαλυτές ίνες, όπως τα κόμμεα και οι πηκτίνες των λαχανικών και φρούτων, μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος πιθανώς συνδεόμενες με τα χολικά οξέα και την εξωγενή χοληστερόλη. Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν και την κένωση του στομάχου, ενώ καθυστερούν και εξασθενούν τη μετά το γεύμα αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια την ελάττωση της έκκρισης ινσουλίνης. Η ενέργεια αυτή επιδρά ευνοϊκά στους διαβητικούς και στους διαιτώμενους, γιατί μειώνει την πτώση αναπήδησης της γλυκόζης στο αίμα, η οποία διεγείρει την όρεξη. Οι διάφορες τροφές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς το είδος και την περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Συνήθεις φυσικές πηγές των ινών αυτών είναι ολόκληροι κόκκοι δημητριακών, πίτυρα, λαχανικά και φρούτα. Οι κόκκοι και τα δημητριακά περιέχουν κυρίως αδιάλυτες, πτωχώς ζυμώσιμες ίνες. η πέψη τους μειώνει το χρόνο διόδου τους διά του εντέρου και αυξάνει τον όγκο των κενώσεων. Φρούτα και λαχανικά περιέχουν ίνες περισσότερο υδατοδιαλυτές, με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας των κοπράνων σε ύδωρ, με μικρή, όμως, επίδραση στο χρόνο διόδου διά του εντέρου. Οι ημερήσιες ανάγκες διαιτητικών ινών για ικανοποιητικού βαθμού καθαρτική ενέργεια εκτιμώνται σε 20-60 g. Αρχικά οι τροφικές ίνες προήρχοντο κυρίως από δημητριακά και λαχανικά. Σήμερα διατίθενται διαιτητικά συμπληρώματα, όπως εκχυλίσματα βύνης (12 g την ημέρα, λαμβανόμενα σε 4 δόσεις), φλοιοί ψυλλίου εμπλουτισμένοι με υδρόφιλα κολλοειδή σχηματίζοντα με ύδωρ ζελατινώδη μάζα, διάφορες ημισυνθετικές κυτταρίνες (μεθυλοκυτταρίνη, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη), πολυκαρβόφιλες ενώσεις (συνιστώμενη δόση 1 g, 1-2 φορές ημερησίως, κάθε δόση λαμβανόμενη με 250 ml ύδατος). Το ψύλλιο, η λιγνίνη και η πηκτίνη συνδέονται με χολικά οξέα, των οποίων ελαττώνουν την εντερική επαναπορρόφηση και προάγουν την απέκκρισή τους. Οι διαιτητικές ίνες έχουν κατηγορηθεί ότι παρεμποδίζουν την απορρόφηση ιόντων ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Πολυκαρβόφιλα διαιτητικά παρασκευάσματα περιέχοντα Ca2+ απελευθερώνουν τα ιόντα αυτά στο γαστρεντερικό σωλήνα. αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς υπό περιορισμό λήψη των ιόντων αυτών ή υπό αγωγή στις τετρακυκλίνες. Διαιτητικά παρασκευάσματα νατριούχου καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης και φλοιού ψυλλίου μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιόντων νατρίου και δεν πρέπει να λαμβάνονται, όταν η συστημική κατακράτηση Na+ και ύδατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ορισμένα παρασκευάσματα περιέχοντα δεξτρόζη δεν πρέπει να χορηγούνται σε διαβητικούς ασθενείς. Η κυτταρίνη μπορεί να συνδεθεί με φάρμακα και να μειώσει τη γαστρεντερική απορρόφησή τους. In the domain of preventive nutrition, the effects of dietary fibers have been the subject of a host of investigations during the past years. Dietary fiber denotes all plant cell wall components, e.g., various amounts of fibrillar polysaccharide (mainly cellulose), matrix polysaccharides (hemicellulose, pectins), lignins, cutin, waxes, some glycoproteins and are often accompanied by starch. It resists digestion by the secretions of the gastrointestinal tract and is degraded by the colonic microflora. Dietary fiber may act as a laxative by several mechanisms. It can bind water and ions in the colonic lumen, thereby softening the feces and increasing their bulk; it also can support the growth of colonic bacteria, thereby increasing fecal mass; some components of the fiber may be digested by colonic bacteria to metabolites that increase the osmotic activity of the luminal fluid; colonic fermentation of pectins and gums can decrease stool water by production of metabolites, such as short-chain fatty acids, directly influencing colonic mechanisms of fluid and electrolyte transport. Thus, fiber fraction is interesting for its effect on the colon physiology. A high-fiber diet is associated with reduced incidence of diverticulosis, cancer of the colon, cardiovascular disease and diabetes mellitus. The more insoluble fibers such as cellulose and lignin found in wheat bran are beneficial with regard to colonic function, whereas the more soluble fibers found in legumes and fruit, e.g., gums and pectins, lower blood cholesterol, possibly by binding bile acids and dietary cholesterol. The soluble fibers also slow stomach emptying, and they delay and attenuate the postprandial rise in blood glucose, with consequent reduction in insulin secretion. This effect is beneficial to diabetics and to dieters because reduces the rebound fall in blood glucose that stimulates appetite. Foods differ widely in their type and content of dietary fiber. Foods rich in fiber include whole grain foods, bran flakes, fruits, leafy vegetables, root vegetables and their skins and prunes, which also contain the laxative substance diphenylisatin; bran contains over 40% dietary fiber. Grains and cereals contain mainly insoluble, poorly fermentable fibers; their ingestion will shorten intestinal transit time and increase stool bulk. Vegetables and fruits contain more water-soluble fibers that result in a more moist stool but with less effect on transit time. Today, a variety of dietary supplements are available to add bulk and water-holding capacity to the intestinal contents, such as: (a) malt soup extract (12 g daily in four divided doses); (b) husk and dried ripe seed of the psyllium plant, grown in France, Spain and India, is enriched in a hydrophilic mucilloid that forms a gelatinous mass when mixed with water; (c) a variety of semisynthetic celluloses, including methylcellulose and carboxymethylcellulose, com-pounds hydrophilic and indigestible forming a bulky colloid when mixed with water; (d) polycarbophil compounds that are nonabsorbed hydrophilic polyacrylic resins with the capacity to absorb 60 to 100 times their weight in water, thereby adding bulk and softness to the feces (recommended dose 1 g, one to four times daily, each dose taken with 250 ml water). Psyllium, lignin and pectin bind bile acids, reducing their intestinal reabsorption and promoting their excretion. The consequent increase of hepatic synthesis of bile acids from cholesterol may reduce plasma cholesterol in low-density lipoproteins. It is not possible to lay down desirable levels of intake of dietary fiber. The daily intake of crude fiber, which makes up only part of the dietary fiber in the diet, amounts to 4-8 g in the United Kingdom and 3-4 g in the USA. The mean daily intake of dietary fiber in a British population is estimated to be 19.7 g, in a Danish town population 17 g and in a Finnish rural population 31 g. On the basis of satisfactory laxation reported by patients, 20 to 60 g/day of dietary fiber usually is sufficient. Dietary fibers have few side effects and minimal systemic effects. Allergic reactions may occur, especially with use of plant gums. Ca2+ polycar-bophil releases Ca2+ in the gastrointestinal tract and should not be used by patients who must restrict their Ca2+ intake or who are taking tetra-cyclines concurrently. Carboxymethylcellulose sodium and psyllium husk may contain significant quantities of Na+ and should not be used when systemic retention of Na+ and H2O is a problem. Some preparations contain dextrose and should be avoided in the treatment of diabetic patients. Cellulose can bind and reduce the intestinal absorption of many drugs, including cardiac glycosides, salicylates and nitrofurantoin; psyllium may bind coumarin derivatives. |
|
Αναφορές – References1.
|
1. Demigné C., Rémésy C.: Le rôle des aliments végétaux riches en fibres dans la nutrition préventive. Méd et Hyg 51: 2822-2832 (1993)
2. Burkitt D.: Epidemiology of cancer and colon of the rectum. Cancer 28: 3-13 (1971) 3. Eastwood M.A., Morris E.R.: Physical properties of dietary fiber that influence physiological function: a model for polymers along the gastrointestinal tract. Am. J. Clin. Nutr. 55: 463-442 (1992) 4. Trowell H.: Ischemic heart disease and dietary fiber. Am. J. Clin. Nutr. 25: 926-932 (1972) 5. Selvedran R.R.: The plant cell wall as a source of dietary fiber: chemistry and structure. Am. J. Clin. Nutr. 39: 320-327 (1984) 6. Mayes P.A.: Nutrition, digestion and absorption. In: Harper’s Biochemistry (R.K. Murray, D.K. Granner, P.A. Mayes, V.W. Rodwell, eds), 21 Ed., Chapter 53, pp. 571-588, Prentice-Hall Int. Ed., Appleton and Lange, Norwalk, Connecticut, 1988 7. Brunton L.L.: Agents affecting gastrointestinal water flux and motility; emesis and antiemetics; bile acids and pancreatic enzymes. In: Goodman and Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics (J.G. Hardman, L.E. Limbert, eds), 9th Ed., Chapter 38, pp. 917-936, McGraw-Hill, New York, 1996 8. Eastwood M.A.: What does the measurement of dietary fiber mean? Lancet 1: 1487-1488 (1986) 9. Bingham S.A.: Meat, starch and non starch polysaccharides and large bowel cancer. Am. J. Clin. Nutr. 48: 762-767 (1988) 10. Eastwood M.A.: The physiological effect of dietary fiber: an update. Annu. Rev. Nutr. 12: 19-35 (1992) 11. Carpita N.C.: The chemical structure of the cell walls of higher plants. In: Dietary Fiber (Kritchevsky D., Bonfield C., Anderson J.W., eds), pp. 15-30, Plenum, New York, 1990 12. Hayward H.E.: The structure of economic plants. P. 674, Macmillan, New York, 1983 13. Selvedran R.R., Verne A.V.F.V.: Chemistry and properties of plant cell walls. In: Dietary Fiber (Kritchevsky D., Bonfield C. Anderson J.W., eds), pp. 1-14, Plenum, New York, 1990 14. Πλέσσας Σ.Τ.: Φυσιολογία του Ανθρώπου, Τόμος 1: Φυσιολογία του Κυττάρου, Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1994 15. Πλέσσας Σ.Τ.: Διαιτητική του Ανθρώπου, Φάρμακον-Τύπος, Αθήνα, 1998 16. Englyst H.N., Kingman S.M.: Dietary fiber and resistant starch: a nutritional classification of plant polysaccharides. In: Dietary Fiber (Kritchevsky D., Bonfield C., Anderson J.W., eds), pp. 49-66, Plenum, New York, 1990 17. Morris E.R.: Physical properties of dietary fiber in relation to biological function. In: Dietary fiber: chemical and biological aspects (Southgate D.A.T., Waldron K., Johnson I.T., Fenwick R., eds.). Royal Society of Chemistry, Special publications no. 83, pp. 91-102, London, 1990 18. Rees D.A., Morris E.R., Thom D., Madden J.K.: Shapes and interactions of carbohydrate chains. In: The polysaccharides (Aspinall G.O., ed.), Vol. 1, pp. 195-290, Academic Press, New York, 1982 19. Thibauld J.-F., Lahaye M., Guillon F.: Physico-chemical properties of food and cell walls. In: Dietary Fibre – A component of food (Schweizer T., Edwards C.A., eds), pp. 21-39, Springer-Verlag, London, 1992 20. Eastwood M.A.: Fibres alimentaires et lipoprotéines. Cah. Nutr. Diet. 25: 1-7 (1990) 21. Everett D.H.: Basic Principles of Colloid Science. London R. Soc. Chem., 288, 1988 22. Morris E.R.: Rheology of hydrocolloids. In: Gums and stabilizers for the food industry (Phillip G.O., Wedlock D.J., Williams P.A., eds), pp. 57-58, Pergamon Press, Oxford, 1984 23. Morris E.R.: Physical properties of dietary fibre in relation to biological function. In: Dietary Fibre: Chemical and Biological Aspects (Smith A.N., Drummond E., Johnston I.T., et al., eds). Spec. Publ. No 83, pp.91-102, R. Soc. Chem. London, 1990 24. Haber G.B., Heaton K.W., Murphy D., Burroughs L.F.: Depletion and disruption of dietary fibre. Effects on satiety, plasma-glucose and serum insulin. Lancet 2: 679-682 (1983) 25. Eastwood M., Brydon W.G.: Physiological effects of dietary fiber on the alimentary tract. In: Dietary Fibre. Fibre, Fibre-depleted foods and disease, ed. (H. Trowell, K. Heaton, eds), pp. 105-132, Academic, London, 1985 26. Danielson H.: Mechanisms of bile acid biosynthesis. In: Chemistry, Physiology and Metabolism (Nair P.P., Kritchevsky D., eds), Vol. 2, pp. 1-32, Plenum, New York, 1973 27. Haglund B.O., Elisson M., Sundelof L.O.: Diffusion permeability in concentrated polymer solutions. Chemica Scripta 28: 129-131 (1988) 28. Edwards H.N., Johnson I.T, Read N.W.: Do viscous polysaccharides reduce absorption by inhibiting diffusion or convection? Eur. J. Clin. Nutr. 42: 307-312 (1988) 29. Schneeman B.O., Gallacher D.: Effects of dietary fiber on digestive enzyme activity and bile acids in the small intestine. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 180: 409-414 (1985) 30. Heaton K.W., Marcus S.N., Emnett P.H., Bolton C.H.: Particle size of wheat, maize, oat test meals; effects on plasma glucose and insulin responses and rate of starch digestion in vitro. Am. J. Clin. Nutr. 47: 675-682 (1988) 31. Bagheri S.M., Guerguen L.: L’influence des fibres alimen-taires sur le métabolisme minéral. Cah. Nutr. Diet. 18: 77-83 (1983) 32. Trinidad P.T., Woleveer T.M.S., Thompson l.V.: Interactive effects of calcium and short-chain fatty acids in the distal colon of man. Nutr. Res. 13: 417-425 (1993) 33. Lapré J.A., De Vries H.T., Van Der Meer R.V.: Dietary calcium phosphate inhibits cytotoxicity of fecal water. Am. J. Physiol. 261: G907-G911 (1991) 34. Babbs C.F.: Free radicals and the etiology of colon cancer. Free Rad. Biol. Med. 8: 191-200 (1990) 35. Lindenbaum J., Rund D.G., Butler V.P., Tseeng D., Saha J.R.: Inactivation of digoxin by the gut flora: reversal by antibiotic therapy. N. Engl. J. Med. 305: 789-794 (1981) 36. Swain J.F., Rousse I.L., Curley C.B., Sacks F.M.: Comparison of the effects of oat bran and low fibre wheat on serum liporotein levels and blood pressure. N. Engl. J. Med. 322: 147-152 (1990) 37. Chen W.J.L., Anderson J.W., Gould M.R.: The effects of oat bran, oat gum and pectin on lipid metabolism in cholesterol fed rats. Nutr. Rep. Int. 24: 1093-1098 (1981) 38. Eastwood M.A., Hamilton D.: Studies on the adsorption of bile salts to non absorbed components of diet. Biochim. Biophys. Acta 152: 165-173 (1968) 39. Kritchevsky D., Story J.A.: Binding of bile salts in vitro by non nutritive fiber. J. Nutr. 104: 458-462 (1974) 40. Eastwood M.A., Brydon W.G.: The effect of the polysaccharide composition and structure of dietary fibers on faecal fermentation and fecal excretion. Am. J. Clin. Nutr. 44: 51-55 (1986) 41. Hofmann A.F.: Enterohepatic circulation of bile acids in man. Adv. Intern. Med. 21: 501-534 (1976) 42. Miettinen T.A.: Clinical implications of bile acid metabolism in man. In: Chemistry, Physiology and metabolism (Nair P.P., Kritchevsky D., eds), Vol. 2, pp. 191-248, Plenum, New York, 1973 43. Mc Farlane G.T., Cummings J.H.: The Large Intestine. Physiology, pathophysiology and disease. (Phillips S.F., Pemberton J.H., Shorter R.G., eds), pp. 52-92, Raven Press, New York, 1991 44. Lin H.C., Visec W.J.: Colon mucosa cell damage by ammonia in rats. J. Nutr. 121: 887-893 (1991) 45. Mc Burney M.I., Horvarth P.J., Jeraci J.L., Van Soest P.J.: Effect of in vitro fermentation using fecal inoculum on the water holding capacity of dietary fiber. Br. J. Nutr. 53: 17-24 (1985) 46. Flourie B., Etanchaud F., Florent C.: Digestion des Hydrates de carbon dans le colon humain. Cah. Nutr. Diet. 20: 33-36 (1985) 47. Mc Kay L.F., Eastwood M.A.: A comparison of bacterial fermentation end products in carnivores, herbivores and primates including man. Proc. Nutr. Soc. 43: 35A (1984) 48. Cummings J.H., Branch W.G.: Fermentation and the production of short chain fatty acids in the human large intestine. In: Dietary Fiber (Vahouny G., Kritchevsky D, eds), pp. 131-50, Plenum, New York, 1986 49. Eastwood M.A.: Food, drugs, bile and enterobacterial interactions. In: Diseases of the colon, rectum and the anal canal (Kirsner J.B., Shorter R.G., eds). pp. 133-157, Williams and Wilkins, Baltimore, 1988 50. Eastwood M.A., Brydon W.G., Baird J.D., et al: Faecal weight and composition of serum lipids and diet amongst subjects aged 18-80 years not seeking health care. Am. J. Clin. Nutr. 46: 628-634 (1984) 51. Robertson J.A., Eastwood M.A.: An investigation on the experimental conditions which could affect water-holding capacity of dietary fiber. J. Sci. Food Agric. 32: 819-825 (1981) 52. Smith A.N., Drummond E., Eastwood M.A.: The effect of coarse and fine canadian red spring wheat and french soft wheat on colonic motility in patients with diverticular disease. Am. J. Clin. Nutr. 34: 2460-2463 (1981) 53. Stephens A.M., Cummings J.H.: Mechanism of action of dietary fiber in the human colon. Nature: 283-284 (1980) 54. Muller-Lissner S.A.: Effect of wheat bran on weight of stool and gastrointestinal transit time: a meta analysis. Br. Med. J. 296: 615-617 (1988) 55. Wattenberg L.W.: Inhibition of carcinogenesis by minor anutrient constituents of the diet. Proc. Nutr. Soc. 49: 173-183 (1990) 56. Roediger W.E.W.: The effect of bacterial metabolites on nutrition and function of the colonic mucosa. Symbiosis between man and bacteria. In: Colon and nutrition (Kasper H., Goebel H., eds), pp. 11-24, Plenum Press, Lancaster, 1982 57. Gamet L., Daviaud D., Denis-Pouxviel C., Remesy C., Murat J.-C.: Effects of short chain fatty acids on growth and differentiation of human colon cancer line HT29. Intern. J. Cancer 52: 286-289 (1992) 58. Thorburn A., Muir J., Proietto J.: Carbohydrate fermentation decreases hepatic glucose output in healthy subjects. Metabolism 42: 780-785 (1993) 59. Mazur A., Remesy C., Gueux E., Levrat M.-A., Demigne C.: Effects of diets rich in fermentable carbohydrates on plasma lipoprotein levels and on lipoprotein catabolism in rats. J. Nutr. 120: 1037-1045 (1990) 60. Geigy Scientific Tables (C. Lentner, ed.). Volume 1, p. 235, Basle, Switzerland, 1981 |
Online ISSN 1011-6575
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors
Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition
Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
|
||
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek
|
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|
|
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|