Τίτλος – Title
|
Ελαιόλαδο και Καλυπτήριο Σύστημα του Δέρματος Olive Oil and the Skin as Integumentary System |
|
Συγγραφέας – Author
|
Στ. Χατζοπούλου1, Ε. Κίντζιου1, Σ.Τ. Πλέσσας2 1Τμήμα Αισθητικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Αθήνας, Αιγάλεω, Αθήνα, Ελλάς St. Chatzopoulou1 H. Kintziou1, S.T. Plessas2 1Department of Esthetics, Faculty of Health and Caring Professions, Technological Educational Institution of Athens, Egaleo, Athens, Greece |
|
Παραπομπή – Citation
|
Χατζοπούλου,Σ., Κίντζιου,Ε., Πλέσσας,Σ.Τ. : Ελαιόλαδο και Καλυπτήριο Σύστημα του Δέρματος, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 26: 97-100 (2008)
Chatzopoulou,St., Kintziou,H., Plessas,S.T. : Olive Oil and the Skin as Integumentary System, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 26: 97-100 (2008)
|
|
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
|
10 Ιουνίου 2008 – 2008-06-10
|
|
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek |
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) –
Digital Type: pdf (15 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
|
Λέξεις κλειδιά – Keywords
|
Ελαιόλαδο, δέρμα, καλυπτήριο σύστημα
Olive oil, skin, integumentary system
|
|
Λοιποί Όροι – Other Terms
|
Άρθρο Article |
|
Περίληψη – Summary
|
To ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα ως μαλακτικό. Η δράση του έχει ερευνηθεί όσον αφορά στη χρήση του εκ των έσω, αλλά και με εξωτερική τοπική εφαρμογή. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στα συστατικά του που έχουν θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ. Περιέχει ποσότητες παλμιτικού και στεατικού οξέος, ενώ σε μικρότερο βαθμό απαντώνται το λινελαϊκό και το α-λινολενικό οξύ. Επίσης, περιέχει υδρογονάνθρακες, χλωροφύλλες, τοκοφερόλες, αλειφατικές αλκοόλες, στερόλες, φαινολικά παράγωγα και πτητικά συστατικά. Μεταξύ των μικροσυστατικών του ελαιολάδου συγκαταλέγονται χρωστικές ουσίες, τερπενικά οξέα, φλαβονοειδή και φαινολικά παράγωγα. Όσον αφορά την εξωτερική τοπική εφαρμογή του ελαιολάδου, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετές και σημαντικές εφαρμογές του. Μια από αυτές είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου η οποία οφείλεται σε συστατικά του, όπως ερυθροδιόλη, β-σιτοστερόλη, σκουαλένιο, καθώς και φαινολικά παράγωγα. Επιπλέον, το ελαιόλαδο ενδέχεται να συμβάλει στην ομαλότερη εξέλιξη της μικροβιακής χλωρίδας των πρόωρων νεογνών, δημιουργώντας πιθανώς μια άθικτη κεράτινη στιβάδα, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη επιβίωση των νεογνών αυτών. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ελάττωση των επιπέδων της δερματίτιδας, όταν πραγματοποιήθηκε επάλειψη στο δέρμα με ελαιόλαδο ή με μαλακτική κρέμα που το περιείχε. Το ελαιόλαδο φαίνεται ακόμα να προστατεύει το δέρμα και έναντι του οξειδωτικού στρες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και έναντι του φωτοοξειδωτικού στρες. Τέλος, η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση του ελαιολάδου που δείχνει να υφίσταται, αν και ακόμα είναι υπό έρευνα. Olive oil has been known since the ancient times for its emollient use. Research has been conducted on the internal action of olive oil’s use as well as on its external local applications. This beneficial action is ought to its ingredients that posses nutritive and biological qualities. Olive oil is rich in oleic acid. It contains palmitate and stearic acids while linolate and α-linolenic acids are found in smaller quantities. It also contains carbohydrates, chlorophyles, tocopherols, aliphatic alcohols, sterols, phenolic compounds and volatile ingredients. Olive oil’s micro-ingredients include pigments, terpenic acids, flavonoides and phenolic compounds. Research has proved the numerous and significant actions of olive oil’s external local application. One of these is its anti-inflammatory action that is ought to olive oil’s ingredients like erythrodiol, β-sitosterol, squalene and phenolic compounds. Furthermore olive oil’s use possibly contributes to the smoother development of premature born babies’ microflora creating an intact corneous layer, a necessary prerequisite for their survival. Research has also proven the lessening of dermatitis levels when skin treatment with olive oil or with emollient cream containing olive oil, was applied. Olive oil also appears to protect the skin from oxidative stress due to the anti-oxidants it contains and also against photo-oxidative stress. Finally, skin cancer treatment constitutes one of olive oil’s most important possible actions that are still under research. |
|
Αναφορές – References
|
1. Unknown: Ελιά & Ελαιόλαδο – Μεσογειακή διατροφή – Υγεία & Ευεξία. 2008, www. elaiolado.gr.
2. Conde C., Delrot S., Gerós H.: Physiological, biochemical and molecular changes occurring during olive oil development and ripening. J. Plant. Physiol:. Jun 19, 2008, [Epub ahead of print] 3. Aburjai T., Natsheh F.M.: Plants used in Cosmetics. Phytother. Res. 17: 987-1000 (2003) 4. Braga C., La Vecchia C., Franceschi S, Negri E., Parpinel M., Decarli A., Giacosa A., Trichopoulos D.: Olive oil, other seasoning fats, and the risk of colorectal carcinoma. Cancer 82: 448-453 (1998) 5. Owen R.W., Haubner R., Würtele G., Hull E., Spegelhalder B., Bartsch H.: Olives and olive oil in cancer prevention. Eur. J. Cancer Prev. 13: 319-326 (2004) 6. Sotiroudis T.G., Kyrtopoulos S.A.: Anticarcinogenic compounds of olive oil and related biomarkers. Eur. J. Nutr. 47: 69-72 (2008) 7. Trichopoulou A., Katsouyanni K., Stuver S.,Tzala L., Gnardellis C., Rimm E., Trichopolos D.: Cunsumption of olive oil and specific food groups in relation to breast cancer risk in Greece. J. Natl. Cancer Inst. 87: 110-116 (1995) 8. Psaltopoulou T., Naska A., Orfanos P., Trichopoulos M., Mountokalakis T., Trichopoulou A.: Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Am. J. Clin. Nutr. 80: 1012-1018 (2004) 9. Alarcon de la Lastra, C., Mediterranean diet and health: biological importance of olive oil. Curr Pharm Des, 2001. 7: p. 933-50. 10. Moreno, J.J., Mitjavila M.T.: The degree of unsaturation of dietary fatty acids and the development of atherosclerosis. J Nutr Biochem, 2003. 14(4): p. 182-95. 11. Visioli, F. and Galli C., Antiatherogenic components of olive oil. Curr Atherosc Reports, 2001. 3: p. 64-7. 12. Perona, J.S., R. Cabello-Moruno, and Ruiz-Gutierrez V., The role of virgin olive oil components in the modulation of endothelial function. J Nutr Biochem, 17:429-445 (2006) 13. Tuck, K.L. and Hayballe P.J., Major phenolic compounds in olive oil: metabolism and health effects. J Nutr Biochem, 2002. 13: p. 636-44. 14. de la Puerta R., Martinez-Dominguez E., Ruiz-Gutierrez V.: Effect of minor components of virgin olive oil on topical antiinflammatory assays. Z. Naturforsch. 55c: 814-819 (2000) 15. Χατζοπούλου Στ.: Χρήση ελαιολάδου για επάλειψη της επιδερμίδας πρόωρων νεογνών. Επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Αθήνα. Μεταπτυχιακή Εργασία, 2006 16. Roth R.R., James W.D: Microbial ecology of the skin. Ann. Rev. Microbiol. 42: 441-464 (1988) 17. Al Waili N.-S.: An alternative treatment for pityriasis versicolor, tinea cruris, tinea corporis and tinea faciei with topical application of honey, olive oil and beeswax mixture: an open pilot study. Compl. Ther. Med. 12: 45-47 (2004) 18. Kiechl-Kohlendorfer U., Berger C., Inzinger R.: The effect of daily treatment with an olive oil/ lanolin emollient on skin integrity in preterm infants: A randomized controlled trial. Pediatr. Dermatol. 25: 174-178 (2008) 19. Nopper A.J., Horii K.A.,Sookdeo-Drost S., Wang T.H., Mancini A.J., Lane A.T.: Topical ointment therapy benefits premature infants. J. Pediatr. 128(5 Pt 1): 660-669 (1996) 20. Pabst R.C., Starr K.P., Qoiynni S., Schwalbe R.S., Gewolb I.H.: The effect of application of aquaphor on skin condition, fluid requirements, and bacterial colonization in very low birth weight infants. J. Perinatol. 19: 278-283 (1999) 21. Valacchi G., Fortino V., Bocci V.: The dual action of ozone on the skin. Br. J. Dermatol. 153: 1096-1100 (2005) 22. Lule S.U., Xia W.: Food phenolics, pros and cons: A Review. Food Rev. Intern. 21: 367-388 (2005) 23. Budiyanto A., Ahmed N.U., Wu A., Bito T., Nikaido O., Osawa T., Ueda M., Ichihasi M.: Protective effect of topically applied olive oil against photocarcinogenesis following UVB exposure of mice. Carcinogenesis 21: 2085-2090 (2000) |
Online ISSN 1011-6575
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors
Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition
Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
|
||
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek
|
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|
|
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|