Τόμος 26 (2008) – Τεύχος 2 – Άρθρο 9 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 26 (2008) – Issue 2– Article 9 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Τίτλος – Title

Βιολογικά Προϊόντα και Χαρακτηριστικά Καταναλωτών τους σε Περιοχή της Αττικής

The Use of Organic Foods for Everyday Nutrition in Attica, Greece

Συγγραφέας – Author

Αλέξανδρος Χαλκιάς1, Γεωργία Χαρακοπούλου2, Αικατερίνη Νεστορίδου1, Θεολόγος Ζάγκαλης1

1Tμήμα Δημόσιας Υγιεινής, 2Τμήμα Νοσηλευτικής Α΄, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Tεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Αθήνας, Αιγάλεω, Αθήνα, Ελλάς

Alexandros Chalkias1, Georgia Charakopoulou2, Katerina Nestoridou1, Theologos Zagkalis1

1Department of Public Health, 2Department of Nursing, Faculty of Health and Caring Professions, Technological Educational Institution (TEI) of Athens, Egaleo, Athens, Greece

Παραπομπή – Citation
Χαλκιάς,Α., Χαρακοπούλου,Γ., Νεστορίδου,Α., Ζάγκαλης,Θ. : Βιολογικά Προϊόντα και Χαρακτηριστικά Καταναλωτών τους σε Περιοχή της Αττικής, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 26: 147-150 (2008)
Chalkias,A., Charakopoulou,G., Nestoridou,K., Zagkalis,Th. : The Use of Organic Foods for Everyday Nutrition in Attica, Greece, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 26: 147-150 (2008)
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
10 Ιουνίου 2008 – 2008-06-10
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €)
Digital Type: pdf (15 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords
Βιολογικά προϊόντα, καταναλωτές τροφίμων, νομοθεσία
Organic food, food consumers, legislation
Λοιποί Όροι – Other Terms

Στατιστική Μελέτη

Statistical Study

Περίληψη – Summary

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μελετηθούν οι γνώσεις των καταναλωτών τροφίμων σε ό,τι αφορά στα βιολογικά προϊόντα και να συγκριθούν τα προσωπικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων με εκείνα των ατόμων που προτιμούν τα συμβατικά προϊόντα. Δείγμα 100 ατόμων, 52 άνδρες και 48 γυναίκες, που ψώνιζαν σε Super Markers της Καλλιθέας Αττικής τα οποία διαθέτουν τμήμα βιολογικών προϊόντων, συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 86%, γνώριζε τι είναι τα βιολογικά προϊόντα και το 76% τα θεωρεί περισσότερο υγιεινά και ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά. Όμως, σημαντικά μικρότερο ποσοστό, 51%, τα αγοράζει. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αγοραστών βιολογικών προϊόντων και εκείνων που δεν τα αγοράζουν σε ό,τι αφορά στην ηλικία, την εκπαιδευτική στάθμη και στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αντίθετα σημαντικά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών που τα προτιμούν. Η υψηλή τιμή τους, η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαδικασία πιστοποίησης και τα λίγα σημεία πώλησης είναι οι κυριότεροι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η σχετικά μικρή διάδοσή τους στη Χώρα μας.

The purpose of this study was to evaluate consumers’ knowledge of organic food and to compare organic food consumers’ profile of with the corresponding profile of conventional food buyers. A random sample of 100 persons, 52 male and 48 female shopping at Super Markets in Kallithea Attica, completed questionnaires concerning their knowledge of organic food. A large percentage, 86%, have an accurate knowledge of organic products and 75% consider them safer and healthier than conventionally produced (non-organic) products. But only 51% of the consumers buy organic products. There are no significant differences between those who consume organic food and the consumers of conventional food as regards age group, educational level and Body Mass Index (BMI), however a significantly higher percentage of women consume organic food. The absence of wide-spread use of organic products in Greece is due mainly to the lack of consumer confidence in the credential process, their higher price and the limited number of distribution points.

Αναφορές – References
1. Μόρτογλου Τ, Μόρτογλου Κ.: Η διατροφή από το σήμερα στο αύριο. Εκδ. Γιαλλέλη, 2002

2. Γνωριμία με τα βιολογικά προϊόντα. Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, Ιανουάριος-Μάρτιος, 1997, Τεύχος 1, Αθήνα

3. Ζαμπέλας Α., Ματάλα Α.: Διατροφική Αξία Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, Βιολογική Γεωργία: Πραγματικότητα και Προοπτικές. Πρακτικά Επιστημονικής Διημερίδας. Αγρότυπος, 1998

4. www.fao.org

5. Cliver D.O.: Eating Safety, Avoiding Food bore illness. New York: American Council of Science and Health, 1999

6. Trewavas A.: Urban myths of organic farming. Nature 410: 409-410 (2001)

7. Miele M.: Creating Sustainability: The Social Construction of the Market for Organic products. Wageningen University, 2001

8. Παπουτσόγλου Σ.: Υδατοκαλλιέργειες και ρύπανση του υδάτινου περιβάλλοντος. Επιλεγμένα Θέματα διαχείρισης Περιβάλλοντος. Εκδ. Μουσεία Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 1995

9. Manthey J.A., Grohmann K., Guthrie N.: Biological properties of citrus flavonoids pertaining to cancer and inflammation. Curr. Opin. Plant Biol. 3: 329-335 (2000)

10. Miller T.G.: Βιώνοντας στο περιβάλλον ΙΙ. Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών. 9η Έκδοση, Εκδ. Ίων, 1999

11. Organic foods: are they better? J. Am. Diet. Assoc. 90: 367-370 (1990)

12. Μπαλμπούζη Α.: Σημερινή Διάσταση της Βιολογικής Γεωργίας, Διαγραφόμενες προοπτικές, Βιολογική Γεωργία, Πραγματικότητα και Προοπτικές. Πρακτικά Επιστημονικής Διημερίδας, Εκδ. Αγρότυπος, 1998

13. Sottini A.V., Coutini C., Martini A., Meneghini S.: Possible development of organic production in a mountain area of the Florence province in Tuscany. Br. Food J. 104: 654-669 (2002)

14. Σέκκας Φ.: Έλεγχος-Πιστοποίηση Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας. Βιολογική Γεωργία: Πραγματικότητα και Προοπτικές. Πρακτικά Επιστημονικής Διημερίδας, Εκδ. Αγρότυπος, 1998

15. www.bio.gr

16. Σιδηρά Ν.: Βιολογική γεωργία, περιβάλλον και βιολογικά προϊόντα. ΔΗΩ, Οκτώβριος-Δεκέμβριος, τεύχος 20, Αθήνα, 2001

17. Σγούρος Σ.: Βιολογική γεωργία, η γεωργία του μέλλοντος. Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος, τεύχος 1, 1997

18. www.euro2day.gr.

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.