Τόμος 24 (2006) – Τεύχος 2 – Άρθρο 5 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 24 (2006) – Issue 2 – Article 5 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Τίτλος – Title

Χημεία των Τροφίμων και Ποτών και Μέθοδοι Ελέγχου της Ποιότητος τούτων

Εμμανουήλ Ι. Εμμανουήλ

Εν Αθήναις 1916, Τύποις Αδελφών Β. Φραντζεσκάκη

Chemistry of Foods and Drinks and Methods of Control of Their Quality

by

Emmanuel J. Emmanuel

Athens 1916

Συγγραφέας – Author

Ε. Μουχτιδιώτου και Ε. Χριστοπούλου-Αλετρά

Ιστορία Ιατρικής, Ιατρικό Τμήμα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη, Ελλάς

H. Mouchtidiotou and H. Christopoulou-Aletra

Department of History of Medicine, School of Medicine, Aristotle University, Thessaloniki, Hellas

Παραπομπή – Citation
Μουχτιδιώτου,Ε., Χριστοπούλου-Αλετρά,Ε. : Χημεία των Τροφίμων και Ποτών και Μέθοδοι Ελέγχου της Ποιότητος τούτων.  Εμμανουήλ Ι. Εμμανουήλ Εν Αθήναις 1916, Τύποις Αδελφών Β. Φραντζεσκάκη, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 24: 127-133 (2006)
Mouchtidiotou,H., Christopoulou-Aletra,H. : Chemistry of Foods and Drinks and Methods of Control of Their Quality by Emmanuel J. Emmanuel Athens 1916, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 24: 127-133 (2006)
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
15 Σεπτεμβρίου 2006 – 2006-09-15
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €)
Digital Type: pdf (15 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords
Τρόφιμα, ποτά, χημεία, έλεγχος, υγιεινή τροφίμων, αρχές 20ου αιώνα
Λοιποί Όροι – Other Terms

Άρθρο

Article

Περίληψη – Summary

Το εγχειρίδιο Χημεία των τροφίμων και ποτών και μέθοδοι ελέγχου της ποιότητος τούτων είναι ένας οδηγός, που αφορά σε τρόφιμα και ποτά του καθημερινού ελληνικού διαιτολογίου, των αρχών του 20ου αιώνα. Σε αυτόν καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα στοιχεία για την πραγματοποίηση μετρήσεων ή εκτιμήσεων για την σύνταξη γνωματεύσεων, που σχετίζονται με τα εν λόγω εξεταζόμενα τρόφιμα και ποτά, σύμφωνα με τα καθιερωμένα επιστημονικά δεδομένα της εποχής. Η έλλειψη σχετικού συγγράμματος ώθησε τον Εμ. Εμμανουήλ στη συγγραφή του βιβλίου, που ολοκληρώθηκε το 1915 και εκδόθηκε το 1916. Ένα από τα προτέρηματά του είναι η παράθεση ιδιαίτερα απλών μεθόδων, που περιγράφονται για την ανίχνευση και τη σύνταξη γνωμάτευσης, καθώς και εύκολες συνταγές προς εκτέλεση, ακόμη και σε εργαστήρια τα οποία δεν θα διέθεταν ειδικό εξοπλισμό. Για πρακτικούς λόγους ο συγγραφέας ακολουθεί αλφαβητική κατάταξη των τροφίμων, ενώ για τους ορισμούς των διαφόρων τροφίμων και ποτών χρησιμοποιεί εκείνους που προέκυψαν από το διεθνές συνέδριο της Γενεύης (1908). Ως βοηθήματα για τη συγγραφή του πονήματος αυτού ο Εμμανουήλ χρησιμοποιεί τα πλέον αναγνωρισμένα έργα της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. Η δομή κάθε κεφαλαίου είναι συγκεκριμένη, καθώς για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα ορίζονται επακριβώς και περιγράφονται οι ποιότητες και οι ιδιότητές τους. Στο εγχειρίδιο παρατίθενται αρκετοί πίνακες, με τα διεθνή ατομικά βάρη των στοιχείων του έτους 1914 και με συγκριτικά στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα. Το βιβλίο τελειώνει με τα πα-ροράματα και αλφαβητικό πίνακα λημμάτων.

The handbook Chemistry of Foods and drinks and Methods of Control of their Quality by Emmanuel J. Emmanuel is a manual concerning foods and drinks everyday Greek diet, in the begin­ning of the 20th century. This book mainly records, inter alias, the essential elements for the realisation of measurements or estimations in order to reach conclusions related to the foods and beverages in question, according to the established scientific data of that time. The lack of a relevant manual prompted the Em. Emmanuel in writing the book that was completed in 1915 and was published in 1916. Among its advantages are the appositions of par­ticularly simple methods described for the de­tection and the formulation of conclusions, as well as the easily implemented recipes, even in labora­tories that do not possess specialised equipment. For practical reasons, the writer follows alphabetical classification of foods, while for the definitions of various foods and beverages he uses those that re­sulted from the International Congress of Geneva (1908). As aids for the writing of this book, Em­manuel uses the most recognised work in the Greek and international bibliography. The structure of each chapter is very specific and qualities and attributes of each product are described with great precision. Tables including the inter­national individ­ual weights of elements of year 1914, as well as comparative elements for the Greek prod­ucts are listed in the manual. The book concludes with the presentation of panoramas and alpha­betical table of entries.

Αναφορές – References

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.