Τίτλος – Title
|
Χημεία των Τροφίμων και Ποτών και Μέθοδοι Ελέγχου της Ποιότητος τούτων Εμμανουήλ Ι. Εμμανουήλ Εν Αθήναις 1916, Τύποις Αδελφών Β. Φραντζεσκάκη Chemistry of Foods and Drinks and Methods of Control of Their Quality by Emmanuel J. Emmanuel Athens 1916 |
|
Συγγραφέας – Author
|
Ε. Μουχτιδιώτου και Ε. Χριστοπούλου-Αλετρά Ιστορία Ιατρικής, Ιατρικό Τμήμα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη, Ελλάς H. Mouchtidiotou and H. Christopoulou-Aletra Department of History of Medicine, School of Medicine, Aristotle University, Thessaloniki, Hellas |
|
Παραπομπή – Citation
|
Μουχτιδιώτου,Ε., Χριστοπούλου-Αλετρά,Ε. : Χημεία των Τροφίμων και Ποτών και Μέθοδοι Ελέγχου της Ποιότητος τούτων. Εμμανουήλ Ι. Εμμανουήλ Εν Αθήναις 1916, Τύποις Αδελφών Β. Φραντζεσκάκη, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 24: 127-133 (2006)
Mouchtidiotou,H., Christopoulou-Aletra,H. : Chemistry of Foods and Drinks and Methods of Control of Their Quality by Emmanuel J. Emmanuel Athens 1916, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 24: 127-133 (2006)
|
|
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
|
15 Σεπτεμβρίου 2006 – 2006-09-15
|
|
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek |
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) –
Digital Type: pdf (15 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
|
Λέξεις κλειδιά – Keywords
|
Τρόφιμα, ποτά, χημεία, έλεγχος, υγιεινή τροφίμων, αρχές 20ου αιώνα
–
|
|
Λοιποί Όροι – Other Terms
|
Άρθρο Article |
|
Περίληψη – Summary
|
Το εγχειρίδιο Χημεία των τροφίμων και ποτών και μέθοδοι ελέγχου της ποιότητος τούτων είναι ένας οδηγός, που αφορά σε τρόφιμα και ποτά του καθημερινού ελληνικού διαιτολογίου, των αρχών του 20ου αιώνα. Σε αυτόν καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα στοιχεία για την πραγματοποίηση μετρήσεων ή εκτιμήσεων για την σύνταξη γνωματεύσεων, που σχετίζονται με τα εν λόγω εξεταζόμενα τρόφιμα και ποτά, σύμφωνα με τα καθιερωμένα επιστημονικά δεδομένα της εποχής. Η έλλειψη σχετικού συγγράμματος ώθησε τον Εμ. Εμμανουήλ στη συγγραφή του βιβλίου, που ολοκληρώθηκε το 1915 και εκδόθηκε το 1916. Ένα από τα προτέρηματά του είναι η παράθεση ιδιαίτερα απλών μεθόδων, που περιγράφονται για την ανίχνευση και τη σύνταξη γνωμάτευσης, καθώς και εύκολες συνταγές προς εκτέλεση, ακόμη και σε εργαστήρια τα οποία δεν θα διέθεταν ειδικό εξοπλισμό. Για πρακτικούς λόγους ο συγγραφέας ακολουθεί αλφαβητική κατάταξη των τροφίμων, ενώ για τους ορισμούς των διαφόρων τροφίμων και ποτών χρησιμοποιεί εκείνους που προέκυψαν από το διεθνές συνέδριο της Γενεύης (1908). Ως βοηθήματα για τη συγγραφή του πονήματος αυτού ο Εμμανουήλ χρησιμοποιεί τα πλέον αναγνωρισμένα έργα της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. Η δομή κάθε κεφαλαίου είναι συγκεκριμένη, καθώς για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα ορίζονται επακριβώς και περιγράφονται οι ποιότητες και οι ιδιότητές τους. Στο εγχειρίδιο παρατίθενται αρκετοί πίνακες, με τα διεθνή ατομικά βάρη των στοιχείων του έτους 1914 και με συγκριτικά στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα. Το βιβλίο τελειώνει με τα πα-ροράματα και αλφαβητικό πίνακα λημμάτων. The handbook Chemistry of Foods and drinks and Methods of Control of their Quality by Emmanuel J. Emmanuel is a manual concerning foods and drinks everyday Greek diet, in the beginning of the 20th century. This book mainly records, inter alias, the essential elements for the realisation of measurements or estimations in order to reach conclusions related to the foods and beverages in question, according to the established scientific data of that time. The lack of a relevant manual prompted the Em. Emmanuel in writing the book that was completed in 1915 and was published in 1916. Among its advantages are the appositions of particularly simple methods described for the detection and the formulation of conclusions, as well as the easily implemented recipes, even in laboratories that do not possess specialised equipment. For practical reasons, the writer follows alphabetical classification of foods, while for the definitions of various foods and beverages he uses those that resulted from the International Congress of Geneva (1908). As aids for the writing of this book, Emmanuel uses the most recognised work in the Greek and international bibliography. The structure of each chapter is very specific and qualities and attributes of each product are described with great precision. Tables including the international individual weights of elements of year 1914, as well as comparative elements for the Greek products are listed in the manual. The book concludes with the presentation of panoramas and alphabetical table of entries. |
|
Αναφορές – References
|
– |
Online ISSN 1011-6575
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors
Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition
Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
|
||
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek
|
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|
|
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|