Τόμος 21 (2003) – Τεύχος 2+2Σ – Άρθρο 4 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 21 (2003) – Issue 2+2Σ – Article 4 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

 

Τίτλος – Title

Ελαιόλαδο: Σύγχρονη Θεώρηση

Huile d’olive

Συγγραφέας – Author

Κώστας Κοτροκόης

Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΛΑΪΣ Α.Ε.– Unilever, Αθήνα, Ελλάς

Kostas Kotrokois

Laboratoire du Control de Qualité, ELAIS S.A., UNILEVER, Athènes, Grèce

Παραπομπή – Citation

  Κοτροκόης,Κ. : Ελαιόλαδο: Σύγχρονη Θεώρηση, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 21: 93-102 (2003)

Kotrokois,K. : Huile d’olive, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 21: 93-102 (2003)

Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
5 Μαρτίου 2003 – 2003-03-05
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €)
Digital Type: pdf (15 )
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords
Ελαιόλαδο, ιστορική αναδρομή, παραγωγή, κατανάλωση, ελαία, ελαιόκαρπος, βιολογική και διατροφική αξία, χοληστερόλη, σύσταση ελαιολάδου, κατηγορίες, κριτήρια ποιότητας, αλλοιώσεις, παράγοντες οξείδωσης, έλεγχοι νοθείας, εξευγενισμός
Olive oil, history, production, consummation, olives, biological and nutritional value, cholesterol, major constituents, variations, quality criteria, adulterations, factors of oxida­tions, quality controls, refining
Λοιποί Όροι – Other Terms

Άρθρο

Article

Περίληψη – Summary

Το ελαιόλαδο, προϊόν τη ελαίας, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στη διατροφή του ανθρώπου. Η Ελλάδα κατέχει σήμερα την 3η θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, με ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 32,3 κιλά. Το ελαιόλαδο είναι κυρίως μείγμα εστέρων της γλυκερόλης με ανώτερα λιπαρά οξέα και δευτερευόντως περιέχει ελεύθερα λιπαρά οξέα, στερόλες, λεκιθίνες κ.ά. Το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την απώλεια ασβεστίου στα οστά και περιέχει τα ουσιώδη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο υφίσταται διάφορες αλλοιώσεις, όπως αύξηση της οξύτητας και υπεροξείδωση οδηγούσα σε πολυμερισμό. Παράγοντες οξείδωσης είναι η θερμοκρασία, το μοριακό οξυγόνο, το φως κ.α.

L’huile d’olive, qui est un produit de l’arbre d’olivier, il s’utilise depuis l’antiquité pour l’alimentation de l’homme. La Grèce occupe aujourd’hui mondialement la troisième place en ce qui concerne la production de l’huile d’olive, avec une consomation par tête et par année de 32,3 Kilogrames. L’huile d’olive se constitue principalement par un melange d’esters de glycerol avec d’acides gras supérieures et secondairement il contient aussi comme produits inférieures (mais qui ont une importance primordiale) des acides gras libres, des sterols, des lécithines, etc. L’huile d’olive favorise la digestion, il diminue la pression arterielle et contrebalance le manque du Calcium à l’ossification ainsi qu’ il contient les acides gras dites indispensables et primordiales à l’organisme. L’huile d’olive subit plusieures altérations comme celle de l’augmentation de l’acidité et de la peroxydation, laquelle conduit à sa polymérisation. Les pricipales paramètres de l’oxydation de l’huile d’olive sont la température, l’oxygene, la lumière et bien d’ autres.

Αναφορές – References
1. Escribano A.T.: Olive in Andalusia: Its significance in Spanish and world olive farming. Olivae 44: 13 (1992)

2. The Picture on the International Olive Oil Market, 100 C, Olivae 45: 8 (1993)

3. International Olive Oil Market: Position and Trend, 100 C, Olivae 50: 11 (1994)

4. Willet W.C., Sacks F, Trichopoulou A., Drescher G., Ferro-Luzzi A., Helsing E., Trichopoulos D.: Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am. J. Clin. Nutr. 61 (suppl): 1402S-6S (1955)

5. Capurso A., Sara De Fano S.: ‘OV-from Myth to Science. CIC Edizioni Internazionali, Rome, ISBN 88-7141-352-0., 1998

6. Serra-Majem L., Ribas L., Ramon J.M.: Compliance with dietary guidelines in the Spanish population, Results from the Catalan Nutrition Survey. Br. J . Nutr. 81 (Suppl. 2): S105-12 (1999)

7. Mancini M., Rubba P.: The Mediterranean diet in Italy. Word Rev. Nutr. Diet. 87: 114-26 (2000)

8. Vieira O., Escargueil-Blanc I., Meilhac O., Basile J.F. Laranjinha J., Almeida L., Salvayre R., Negre-Salvayre A.; Br. J. Pharmacol. 123: 565-73 (1998)

9. Manna C., Ragione F.D., Cucciolla V., Borriello A., D’ Angelo S., Galletti Zappia V.; Biological effects of Hydroxytyrosol, a polyphenol from OV endowed with antioxidant activity. Adv. Exp. Med. Biol. 472: 115-30 (1999)

10. Fito M., Covas ML. Lamuela-Raventos RM., Vila J., Torrents de la Torre C., Marrugat J.: Protective effect of OV and its phenolic compounds against low density lipoprotein oxidation. Lipids 35: 633-8 (2000)

11. Fito M., Covas ML. Lamuela-Raventos RM., Vila J., Torrents de la Torre C., MarRugat: OV and inhibition of LDL Oxidation. Role of phenolic compounds. J. Med. Clin. (Barc) 115(5): 166-9 (1/7/2000)

12. Caruso D., Berra B., Giavarini F., Cortesi N., Fedeli E., Galli G.: Effect of virgin OV phenolic compounds on in vitro oxidation of human LDL. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 9(3): 102-107 (1999)

13. Vision F., Bellomo G., Galli C.: LDL oxidation is inhibited in vitro by OV constituents. Atherosclerosis 117: 25-32 (1995)

14. Commission of the Codex Alimentarius, Revised Norm for Olive Oil, CL 1993/15-FO (1993).

15. Catalano M.: The Olive oil triglyceride structures obtained by combined chromatographic techniques. Riv. Ital. Sost. Grasse 45: 791 (1968)

16. Gracian Tous J.: The chemistry and analysis of olive oil. In: Analysis and Characterization of Oils, Fats and Fat Products (H.P. Boekenoogen, ed.). Pp. 315-606, Interscience Publishers, London, 1968

17. Packer L.: Myocardial ischemia reperfusion injury mechanisms of interventions and protection by antioxidants, Abstract of Talks in Singapore and Kuala Lumpur, March, 1991

18. Covian F.G.: Lipid Hypothesis and Antioxidants. Olivae 51: 26 (1994)

19. Instituto Federale di Credito Agrario per la Toscana: La Caratterazione dele Oli Extra-vergine di Oliva Tipico Toscano. CROEVOTT, Firenze, 1991

20. Fedeli E., Cortesi N.: Quality, Origin and Technology of Virgine Olive Oils. Riv. Ital. Sost. Grasse 70: 419 (1993)

21. Frega, N., Bocci F., Lercker G.: Direct G.C. Analysis of the Unsaponifiable Fraction of Different Oils with a Polar Capillary Column. J. Am. Oil Chem. Soc. 69: 447 (1992)

22. Commission of the European Communities, Regulation 183/93, Official Journal of the European Communities. No. L 22/58 (1993)

23. Chryssafidis et al. (48): Society of Chemical Industry © 1992

24. Mariani C., Fedeli E., Morchio G.: Absolute erythrodiol content as a possibility to detect olive husk oil in OV. Riv. Ital. Sost. Grasse 64: 359 (1987)

25. Ranalli A.: Incidence of the Processing Parameters of the Olive Fruits on the Chromatic and Analytical Characteristics of the Oils. Alim. 31: 513 (1992)

26. Minguez-Mosquera M.I., Candul-Rojas B., Garrido-Fernandez J., Gallardo-Guerrero L.: Pigments presents in virgin OV. J. Am. Oil Chem. Soc. 67:192 (1990)

27. Alter, M. Gutfinger T.: Phospholipids in several vegetable oils. Riv. Ital. Sost.Grasse. 59: 14 (1982)

28. Tsimidou, M., Papadopoulos G., Boskou D.: Phenolic Compounds and stability of OV. Food Chem. 45: 141 (1992)

29. Blekas G., Guth H., Grosh W.: Changes in the levels of OV odorants during ripening of the fruits. In: Trends in Flavour Research (H. Maarse, Vander Heij D.G. eds). Pp. 499-502, Elsevier Sciences, B.V., Amsterdam, 1994

30. Blekas G., Guth H.: Evaluation and quantification of potent odorants of Greek virgin OV. 8th Flavor Conference of the Am. Chem. Soc., Cos, Greece (1994)

31. Mariani C., Venturini S., Boudioli P., Fedeli E., Grob K.: Evaluatio of the variations produced by bleaching process on the more meaning ful minor component, free and esterified in OV. Riv. Ital. Sost. Grasse 69: 393 (1992)

32. Commission of the Codex Alimentarius, Norme Revisee pour les Huiles d’Olive. CL 1993/15-FO (1993)

33. The Commission of the European Communities, Regulation No. 2568/91, On the Characteristics of OV and Olive-residue Oil and on the Relevant Method of Analysis. Official Journal of the E.C. No L248 (1991)

34. Calapaj, R., Chiricosta S., Saja G., Binova V.: Evaluation of G.C. and spectrophotometric analytical results to check the presence of seed oils in OV samples. Riv. Ital. Sost. Grasse 69: 585 (1993)

35. Papadopoulos G., Tsimidou M., Boskou D.: Stability of Virgin OV: Assessment of Natural Antioxidants and Other Related Factors. In: Food Flavors, Ingredients and Composition (G. Charalambous, ed.). Pp. 321, Elsevier Science Publishers, B.V., Amsterdam, 1993

36. Waters W.A.: The Kinetics and Mechanism of Metal-Catalyzed Autoxidation. J. Am. Oil Chem. Soc. 48: 422 (1971)

37. Nergiz, C. and K. Unal, The Influence of the Extraction Systems on the Content of Iron and Cooper of Virgin OV. Riv. Ital. Sost. Grasse. 67: 413 (1990)

38. Batista A., A. Cicheli, M. Solinas and F. Angerosa, Multivariate Statistical Analysis for the Determination of Metals in Virgin OV Obtained by Differential Extraction Systems. Riv. Ital. Sost. Grasse. 70: 541 (1993)

39. Visioli F.: Antioxidants in Mediterranean Diets. World Rev. Diet. 87: 43-55 (2000)

40. Galli C., Visioli F.: Antioxidant and other activities of phenolics in Olives/OV, typical components of the Mediterranean diet. Lipids 34 (suppl): S23-6 (1999)

41. Owen R.W., Giacosa A., Hull W.E., Haubuer R., Spiegelhalder B., Barstch H.: The antioxidant / anticancer potential of phenolic compounds isolated from OV. Eur. J. Cancer 36: 1235-47 (2000)

42. COT (Committtee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment), 2002. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in the 2000 Total Diet Stydy.Reports TOX/2002/26, TOX/2002/26 Annex A (draft) and TOX/ 2002/26 Annex B. United Kingdom (2002)

43. E.C. (European Communities), 2001 b. Ambient air pollution by Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH). Position paper. July 27th 2001 (prepared by the working group on (PAH). Office for Official Publications of the E.C., Luxembourg, ISBN 92-894-2057-X (2001)

44. Standing Committee on Foodstuffs, 2001. Outcome of the expert group meeting on 3 October on ways to prevent contamination of Olive Residue Oil and other oils with (PAH). Summary record of the 85th meeting of the Standing Commmittee on Foodstuffs, agenda item 9, (25/10/2001)

45. WHO, 2001. PAH in WHO Air Quality Guidelines for Europe, 2nd Edition, World Health Organization, Regional Office for Europe, Copenhagen (2001)

46. Andrikopoulos N.K., Gianakis I.G., Tzamtzis V.: Analysis of OV and Seed Oil Triglycerides by Capillary G.C., as a Tool for the Detection of the Adulteration of OV. Harokopio Univ., Dpt. of Science of Dietetics-Nutrition and General State Laboratory, Food Division, Athens, Greece. J. Chromatogr. Sci. 39(4): 137-145 (2001)

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.