Τόμος 21 (2003) – Τεύχος 2+2Σ – Άρθρο 10 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 21 (2003) – Issue 2+2Σ – Article 10 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

 

Τίτλος – Title

Σπορέλαια: Παραγωγή, Σύσταση, Ιδιότητες και Προϊόντα

Huiles Végétales: Production, Composition, Proprietés et Produits

Συγγραφέας – Author

Κώστας Κοτροκόης

Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΛΑΪΣ Α.Ε.– Unilever, Αθήνα, Ελλάς

Kostas Kotrokois

Laboratoire du Control de Qualité, ELAIS S.A., UNILEVER, Athènes, Grèce

Παραπομπή – Citation

  Κοτροκόης,Κ. : Σπορέλαια: Παραγωγή, Σύσταση, Ιδιότητες και Προϊόντα, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 21: 139-147 (2003)

Kotrokois,K. : Huiles Végétales: Production, Composition, Proprietés et Produits, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 21: 139-147 (2003)

Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
15 Απριλίου 2003 – 2003-04-15
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €)
Digital Type: pdf (15 )
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords
Σπορέλαια, παραγωγή, κατανάλωση, σύσταση, διαφορές, απαραίτητα λιπαρά οξέα,  κατηγορίες
Seed oils, production, consummation, constituents, differences, essential fatty acids, commercial products
Λοιποί Όροι – Other Terms

Άρθρο

Article

Περίληψη – Summary

Το σπορέλαια, και δη τα εξευγενισμένα-ραφιναρισμένα, εισήλθαν τα τελευταία χρόνια δυναμικά στην Ελληνική αγορά, ενώ κυρίως καταναλώνονται τα BO, SF, MZ, και CS. Όλα τα σπορέλαια προέρχονται από φυτά και κατατάσσονται σε έλαια προερχόμενα από το φύτρο, από τον σπόρο και από τον καρπό. Αυτά είναι γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία, λόγω των υψηλών πολυακόρεστων που περιέχουν, των λεγόμενων απαραίτητων λιπαρών οξέων και του λόγου ω3/ω6. Ένεκα της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυακόρεστα, τα σπορέλαια πρέπει να μην εκτίθενται στο φως, τη θερμοκρασία και στον αέρα. Κατά το ραφινάρισμα-εξευγενισμό και την υδρογόνωση των σπορελαίων (με προορισμό τις μαργαρίνες) δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα. Η μεγάλη ειδοποιός διαφορά που υπάρχει μεταξύ των σπορελαίων, έγκειται στις στερόλες. Τα σπορέλαια εισήλθαν στην παραγωγή μαργαρινών, κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των φυτικών λιπών (S.O.) και των ζωικών λιπών προς αντικατάσταση των τελευταίων. Πχ. στο βούτυρο, το στερολικό κλάσμα του αποτελείται σχεδόν μόνο από χοληστερόλη, ενώ τα κεκορεσμένα λιπαρά του είναι 60-70% έναντι 12-15% των S.O.

Les Huiles Végétales, surtout les raffinées, sont entrées récemment au marché  grec de façon très dynamique. Parmis eux, ceux qui se consomment le plus sont l’huile de Soja, de Tournesol, de Mais et de Coton. Toutes les huiles végétales attirent leur provenance des plantes et ils se classifient comme huiles de germe, de fruits et huiles de grain ou pépin. Elles sont bien connues pour leur haute valeur nutritionnelle, laquelle est due au contenu haut en acides gras polyun-saturés (PUFA) qu’elles ont et pour le rapport ω3/ω6 des acides gras indispensables. C’est à cause de leur haute valeur en PUFA que les huiles végétales doivent ne pas s’exposer à la lumière, à la température et au vent. Pendant leur raffinage et leur hydrogénation (pour en devenir de margarines), il se forme des acides gras en position trans. La grande différence qui existe entre les huiles végétales s’est due aux stérols. Les huiles végétales sont entrées à la production de margarines surtout à cause des différences entre les matières grasses des plantes et des animaux, pour remplacer les dernières. Par exemple, le Beurre a une portion stérolique qui se constitue presque exclusivement de cholestérol et son contenu en  acides gras saturés est 60-70%, contre 12-15% des acides gras saturés des Huiles Végétales.

Αναφορές – References
1. Byrdwell W.C., Neff W.E, List G.R.: Triacylglycerol analysis of potential margarine basestocks with APCI mass spectrometry and flame ionization detection. J. Agricultural Food Chem. 49: 446-457 (2001)

2. List G.R., Steidley K.R., Neff W.E.: Formulation, structure and properties of commercial spreads: a 1999 survey. Proceedings of the 49th Oilseeds Conference. p. 1-7, 2000

3. Neff W.E., List G.R., Byrdwell W.C.: ‘Effect of triacylglycerol composition on functionality of margerine basestock’. Lebenmittel Wissencschaft UnD Technologie: 32: 416-424 (1999)

4. Ascherio A., Willet W.C.: Health effects of trans fatty acids. Am. J. Clin. Nutr. 66: 1006S-1010S (1997)

5. Mensink R.P., Katan M.B.: Effect of dietary trans fatty acids on high density and low density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects. N. Eng. J. Med. 323: 439-445 (1990)

6. Judd J.T., Clevidence B.A., et al.: Dietary trans fatty acids’ effects on plasma lipids and lipoproteins of healthy men and women. Am. J. Clin Nutr. 59: 861-868 (1994)

7. Lichtenshein A.H., Ausman L.A., et al.: Comparison of different forms of hydrogenated fats on serum lipid levels in moderately hypercholesterolemic female and male subjects. N. Eng. J. Med. 340: 1933-1940 (1999)

8. Troisi R., Willet W.C., et al.: Trans fatty acids intake in relation to serum lipid concentrations in adult men. Am. J. Clin. Nutr. 56: 1019-1024 (1992)

9. List G.R., Orthoefer F., Pelloso T., Warner K.: Preparation and properties of low trans margarine and oils by intesterification, blending and genetic modification. In: Physical Properties of Fats, Oil, and Emulsifiers (Idlake N.W., Ed.). Pp. 226-237, American Oil Chemists’ Society Press, Champaign, IL., 1999

10. Eulitz K., Yurawecz M.P., Sehat N., Frisch J., Roach, J.A.G., Mossoba M.M., Kramer J.K.G., Adlof R.O., Ku Y.: Preparation, separation, and confirmation of the eight geometrical cis/trans conjugated linoleic acid isomers 8,10-through 11,13-18:2. Lipids 34: 873-877 (1999)

11. Lichtenshein A.H., Jauhiainen M., et al.: Impact of hydrogenated fat on high density lipoprotein subfractions and metabolism. J. Lipid Res. 42: 597-604 (2001)

12. Willet W.C., Ascherio A.: Trans fatty acids: are the effects only marginal? Am. J. Public Health 84: 722-724 (1994)

13. Report of the Task Force on Trans Fatty Acids. British Nutrition Foundation, London, 1995

14. The dietary and Nutritional Survey of British Adults-Further Analysis, HMSO. Ministry of Agriculture Fisheries and Foods. London, 1994

15. Allison et al.: Estimated intakes of trans fatty and other fatty acids in the U.S. population. J. Am. Diet Assoc. 99: 166-174 (1999)

16. Packer L.: Myocardial Ischemia Reperfusion Injury: Mechanisms of Interventions and Protection by Antioxidants. Abstract of Talks in Singapore and Kuala Lumpur, March, 1991

17. Covian F.G.: Lipid Hypothesis and Antioxidants. Olivae 51: 26 (1994)

18. Visioli F.: Antioxidants in Mediterranean Diets. World Rev. Diet. 87: 43-55 (2000)

19. Pegel K.H.: The importance of sitosterol and sitosterolin in human and animal nutrition. S.A. J. Sci. 93: 263-268, (1997)

20. Raicht R.F., Cohen B.I., Fazzini E.P., et al.: Protective effect of plant sterol against chemically induced colon tumors in rats. Cancer Res. 40: 403-405 ((1980)

21. Gupta M.B., Nath R., Srivastava N., et al.: Anti-inflammatory and anti-pyretic activities of b-sitosterol. Planta Med. 39: 157-163 (1980)

22. Yamada H., Yoshino M., Matsumoto T., et al.: Effects of phytosterols on anticoplementary activity. Chem. Pharm. Bull. 35: 4851-4855 (1987)

23. Ivorra M.D., D’Ocon M.P., Paya M., Villar A.: Antihyperglycemic and insulin releasing effects of b-sitosterol 3-b-D-glycoside and its aglycone b-sitosterol. Arch. Int. Pharmacodyn Ther. 296: 224-231 (1988)

24. Bouic P.J.D., Etsebeth S., Liebenberg R.W., et al.: Beta-sitosterol and Betasitosterol glycoside stimulate human peripheral blood lymphocyte proliferation: implications for their use as an immunomodulatory vitamin combination. Int. J. Immunopharmacol. 18: 693-700 (1996)

25. Bouic P.J.D., Clark A., Lamprecht J., et al.: The effects of b-sitosterol (BSS) and b-sitosterol glycoside (BSSG) mixture on selected immune parameters of marathon runners: inhibition of post marathon immune suppression and inflammation. Int. J. Sports Med.: (1999)

26. Bouic P.J.D.: Sterols/sterolins: the natural, non toxic immuno modulators and their role in the control of rheumatoid arthritis. The Arhtritis Trust Newsletter; Summer: 1-4 (1998)

27. Alter M., Gutfinger T.: Phospholipids in Several Vegetable Oils. Riv. Ital. Sostan. Grasse 59: 14 (1982)

28. List G.R., Neff W.E., Holliday R.L., King J.W., Holser R.: Hydrogenation of soybean oil triglycerides: effect of pressure on selectivity. J. Am. Oil Chem. Soc. 77: 311-314 (2000)

29. List G.R., Pelloso T., Orthoefer F., Warner K., Neff W.E.: Soft margarines from high stearic acid Soybean oils. J. Am. Oil Chem. Soc 78: 103-104 (2001)

30. King J.W., Holliday R.L., List G.R., Snyder J.M.: Hydrogenation of soybean oil in supercritical carbon dioxide. J. Am. Oil Chem. Soc. 78: 107-113 (2001)

31. List G.R., Steidley K.R., Palmquist D., Adlof R.O.: Solid fat index (SFI) vs. solid fat content (SFC): A comparison of NMR for solids in hydrogenated Soybean oil. In: Crystallization and Solidification of Lipids (Widlak N., Hartel R., Narine S., eds). Pp. 146-152American Oil Chemists’ Society AOCS Press, Champaign, IL., 2001

32. Holliday R., Phillips K.: Health benefits of the sunflower kernel. Cereal Foods World 46(5): 205-208 (2001)

33. Duxbury D.D.: Sunfloewr oil high in monounsaturates. Food Processing Rev. p. 62, Febr. 1992

34. Lichtenstein and Col.: Plasma Cholesterol levels and LDL. Arteriosclerosis and Thrombosis, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts Univ. (Oct. 1993)

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.