Τόμος 5 (1987) – Τεύχος 3 – Άρθρο 2 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 5 (1987) – Issue 3 – Article 2 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

 

Τίτλος – Title Γλυκαντικές ουσίες και τερηδόνα
Sweeteners and dental caries
Συγγραφέας – Author Γ. ΜΠΡΙΣ ΚΑΙ Σ. Τ. ΠΛΕΣΣΑΣ
G. BRICHE AND S.T. PLESSAS
Παραπομπή – Citation ΦΑΡΜΑΚΟΝ-Τύπος: Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ.

5: 155-166 (1987)

PHARMAKON-Press: Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet.

5: 155-166 (1987)

Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date Ιούλιος 1987 – July 1987
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) –
Digital Type: pdf (15 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords  

 

Λοιποί Όροι – Other Terms Άρθρο
Article
Περίληψη – Summary Η τερηδόνα των οδόντων είναι μια προοδευτική καταστροφή των α­σβεστοποιημένων ιστών τους, που είναι ε­κτεθειμένοι σε παράγοντες της στοματικής κοιλότητας προκαλούμενη από βακτηρίδια και προϊόντα τους. H τερηδόνα μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο σε συνύπαρξη τριών παραγόντων: (1) μικροοργανισμών που προσφύ­ονται στην επιφάνεια του οδόντος (2) υδα­τανθράκων δυνάμενων να μεταβολιστούν γρήγορα σε οξέα και (3) επιδεκτιχό ξενιστή ή επιφάνεια οδόντος που μπορεί να διαλυτο­ποιήσει το οξύ. Στη δυναμική  αυτή πορεία απασβεστίωσης και πρωτεολυτικής αποικο­δόμησης του κολλαγόνου συμμετέχουν διά­φοροι μικροοργανισμοί. Ο Streptococcus mutans ευθύνεται για έναρξη βλαβών στις λείες επιφάνειες της αδαμαντίνης οι Actinomyces viscosus και naeslundi συνδέονται με τερηδόνα ριζών, ενώ οι γαλακτοβάκιλλοι φαίνεται να εμπλέκονται στην τερηδόνα της οδοντίνης. Σχισμές και οπές ευνοούν την ανάπτυξη στρεπτόκοκκων, ακτινομυκή­των και γαλακτοβακίλλων και τη δημιουργία βλαβών στις θέσεις αυτές. Πολλοί ζυμώσιμοι υδατάνθρακες μπορεί να μεταβολιστούν από τους μικροοργανισμούς αυτούς και κυρίως η σακχαρόζη. Αυτή διαχέεται εύκολα στην πλάκα, είναι υπόστρωμα για την παραγωγή οξέων και πρόδρομη ουσία των πολυγλυκα­νών που συμβάλλουν στις συγκολλητικές ιδιότητες της πλάκας. H τερηδονογόνα δράση των υδατανθράκων επηρεάζεται από τη δομή τους που καθορίζει το χρόνο κατακρά­τησής τους στη στοματική κοιλότητα και από τη συχνότητα λήψης τους. Τα τελευταία χρό­νια η τερηδόνα θεωρείται αντιστρεπτή νόσος με εναλλασσόμενες τις φάσεις απασβεστίω­ση – ισορροπία – επανασβεστίωση. Αυτό βασίζεται σε πρόσφατα επιβεβαιωμένες συ­σχετίσεις μεταξύ γλυκαντικών ουσιών (ζυμώσιμων σακχάρων και πολυολών-αλκοολών σακχάρων) και φυσικών αμυντικών μηχανισμών σχετιζόμενων με την έκκριση σιέλου και τη ρυθμιστική του δράση. Ένας επιπρό­σθετος προστατευτικός μηχανισμός συνδέε­ται με τη διατήρηση σταθερής πτώσης συ­γκέντρωσης που ευνοεί τη διάχυση ιόντων ασβεστίου και φωσφορικών από το σίελο στην αδαμαντίνη. Αυτός ο μηχανισμός επα­νασβεστίωσης ενισχύεται με το σχηματισμό συμπλόκου μεταξύ ιόντων ασβεστίου και πο­λυολών, κυρίως με μαννιτόλη, σορβιτόλη και ξυλιτόλη. Διάφορες μελέτες έδειξαν μικρή ή καμιά μείωση του pH της οδοντικής πλάκας όταν εκτείθεται σε ορισμένες γλυκαντικές ου­σίες, όπως μαννιτόλη, σορβιτόλη, L-σορβόζη, ξυλιτόλη και λυκασίνη. Επιπλέον, η ξυλι­τόλη προκαλεί άμεση αναστολή του S. mutans μέσω εκφύλισης και αυτόλυσης των βακτηριακών κυττάρων. Από την άλλη μεριά δεν παρατηρήθηκε προσαρμογή της χλωρί­δας του στόματος να ζυμώνει ξυλιτόλη, με­τά από μακροχρόνια χρήση της πολυόλης αυτής.

Dental caries is the progressive destruction, by bacteria and their products, of the calcified tissues of the teeth exposed to the oral environment. Caries can only develop by the favorable confluence of three factors: (1) microorga­nisms that adhere to the tooth surface, (2) carbohydrates that the microorganisms can readily metabolize to acid, and (3) a susceptible host or tooth surface that will dissolve in the acid. In this dynamic pro­cess of demineralization and proteolytic breakdown of the collagen matrix, several bacterial species have been indicated as cariogenic. Streptococcus mutans has been especially implicated in the initiation of lesions of the smooth coronal surfaces. Actinomyces viscosus and naeslundii have been associated with the development of root caries, while lactobacilli appear to be the main organisms involved in dentine caries. Pits and fissures offer a favorable site for colonization of streptococci, actino­myces and lactobacilli; all these microor­ganisms have been associated with le­sions on the occlusal surface. Many fer­mentable carbohydrates can be metabolized by oral microorganism. Nevertheless, the caries-inducing potential of sucrose is considered higher than that exhibited by any other carbohydrate in the human diet. It is readily diffusible into plaque; it serves as a substrate for acid production; and it is a precursor of the polyglycans that give the plaque its adherent properties. Dietary habits can influence cariogenicity. The choice of carbohydrate foods whose physi­cal properties make them retentive and frequent snacking are both habits that in­crease a diet’s capability to induce den­tal decay. Last years caries have been considered as a dynamic process, its pha­ses shifting between demineralization, eq­uilibrium, and remineralization. This reco­gnition resulted in several recently esta­blished associations between sweeteners and natural defense mechanisms related to salivary secretion and buffering. Α further protective mechanism relates to the main­tenance of a concentration gradient ad­vancing the diffusion of calcium and phos­phate ions from the saliva into dental enamel. This remineralizing mechanism is enhanced by strong complex formation be­tween calcium ions and polyols, especially mannitol, sorbitol and xylitol. Several stu­dies have shown that little or no pH de­crease occurs in dental plaque at exposure to some sweeteners, eg, mannitol, sorbitol, L-sorbose, xylitol and lycesin. In addition, xylitol provokes a direct inhibition of S-mutans through degeneration and autoly­sis of the bacterial cells. On the other hand, adaptation of the oral flora to meta­bolize xylitol was not shown after a long use of this polyol.

Αναφορές – References
  1. WHO: Techn. Rep. Ser. No 242: 9 (1962)
  2. Bowden, G.H., Milnes, A.R., Boyar, R.: Streptococcus mutans and caries: state of the art 1983. In: Cardio­logy Τοday (B. Guggenheim, ed.), p. 173, S. Karger, Basel, 1983
  3. Koulourides, Τ.: Dynamics of biologic mineralization app­lied to dental caries. In: The biologic basis of dental caries. In: The biologic basis of dental caries. An oral biology textbook (L. Menaker, ed.), p. 419, Harper and Raw, Hagerstown, MD, 1980
  4. Mandel, I.D., Ellison, S.A.: Naturally occuring defense mechanisms in saliva. In: Animal models in cariology. Sp. suppl. microbial abstr. (M. Tanzer, ed.), p. 367, IRL Press, Washington DC, 1981
  5. FAO/WHO report: Carbohydrates in human nutrition FAO, p. 60. Rome, 1980.

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:

Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς 
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 1987 – ANNUAL SUBSCRIPTION 1987
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου – 
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €)pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping)pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.