Τόμος 29 (2011) – Τεύχος 1 – Άρθρο 3 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 29 (2011) – Issue 1 – Article 3 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

 

Τίτλος – Title

Διατροφικό πρόγραμμα παρέμβασης σε υπαλλήλους γραφείου

Nutritional intervention program among office employees

Συγγραφέας – Author

Σπυριδούλα Στεφανίδου1,2, Φωτούλα Μπαμπάτσικου1,3, Ελπίδα Κρουστάλλη4, Χαρίλαος Κουτής1,5

1Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προαγωγή και Αγωγή Υγείας Ιατρική Σχολή και Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α. & Τμήματα Δημοσίας Υγιεινής και Επισκεπτών/τριων Τ.Ε.Ι. Αθήνας
2Καθηγήτρια Εφαρμογών, 3Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής Α΄, 5Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αθήνα, Ελλάς
4Νοσηλεύτρια, MSc, Αθήνα, Ελλάς

Spiridoula Stefanidou1,2, Fotoula Babatsikou1,3, Elpida Kroustalli4, Charilaos Koutis1,5

1Postgraduate program in Health promotion and Health Education Faculty of Medicine and Philosophy Dept, Pedagogic and Psychology of National Kapodistrian University of Athens in cooperation with Dept of Public Health and Dept of Health Visitors of Technological Educational Institution of Athens
2Lecturer; 3Assistant Professor, Nursing Dept; 5Professor Hygiene, Epidemiology and Public Health, Laboratory of Epidemiology, Technological Educational Institution of Athens, Egaleo, Athens, Hellas
4Nurse, MSc, Athens, Hellas

Παραπομπή – Citation

Στεφανίδου Σ.., Μπαμπάτσικου Φ .,Κρουστάλλη, Ε.,Κουτής, Χ. : Διατροφικό πρόγραμμα παρέμβασης σε υπαλλήλους γραφείου,Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 29: 21-30 (2011)

Stefanidou, S., Babatsikou, F.,Kroustalli, E., Koutis, Ch. : Nutritional intervention program among office employeesNutritional intervention program among office employees, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 29: 21-30 (2011)

Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
2 Απριλίου 2011 – 2011-04-02
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €)
Digital Type: pdf (15 )
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Λέξεις κλειδιά – Keywords
Διατροφικές γνώσεις, συνήθειες, κοινωνική μάθηση, προμελετημένη συμπεριφορά
Nutritional knowledge, habits, Theory of Social Learning, Theory of Planned Behavior
Λοιποί Όροι – Other Terms

Στατιστική μελέτη
Statistical study

Περίληψη – Summary

Η υγεία των ατόμων εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά και κατά 20% από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. ΣΚΟΠΟΣ: Η μελέτη διατροφικών γνώσεων και συνηθειών υπαλλήλων γραφείου για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας Προγράμματος Παρέμβασης προς βελτίωση. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην παρούσα έρευνα έλαβαν μέρος 165 υπάλληλοι Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και για το Πρόγραμμα Βελτίωσης Διατροφικών Συνηθειών (Παρέμβαση) δήλωσαν συμμετοχή 29 άτομα. Η παρέμβαση σχεδιάστηκε βάσει των Θεωριών της Κοινωνικής Μάθησης και της Προμελετημένης Συμπεριφοράς. Επιπλέον, οι υπάλληλοι συμπλήρωσαν σταθμισμένο ερωτηματολόγιο με ημιδομημένες ερωτήσεις κλειστού τύπου. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σχετικά με τις γνώσεις του δείγματος βρέθηκε ως εξής: Το 95% των γυναικών ήταν κατά της αποκλειστικής χορτοφαγίας έναντι των ανδρών, 80% (p = 0,035). Το 95,6% των γυναικών διαφωνούσε για τις βιταμίνες σε χάπια έναντι των ανδρών 88,6% (p=0,020). Οι απόφοιτοι Γυμνασίου ήταν διχασμένοι έναντι των υπολοίπων επιπέδων εκπαίδευσης, αν η ηλικία επηρεάζει τις θερμίδες (p <0,001), αν η σωματική διάπλαση επηρεάζει τις θερμίδες καθώς και τη σωματι-κή δραστηριότητα (p=0,011και p =0,023 αντίστοιχα). Όσο αυξάνονταν η ηλικία των ατόμων αυξάνονταν και η προτίμηση τους για τα φυτικά λιπίδια έναντι των ζωικών (p = 0,012), αυξάνονταν η άρνηση για κατανάλωση άσπρου ψωμιού έναντι μαύρου (p<0,001), μειώνονταν η συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (p=0,001). Οι μεγαλύτερες ηλικίες έτρωγαν πιο σπάνια σε fast food από ό,τι τα νέα άτομα (p=0,002), δεν κατανάλωναν υδρογονωμένα φυτικά λίπη συγκριτικά με τα νεώτερα άτομα (p=0,006). Κατά την σύγκριση των αποτελεσμάτων πριν και μετά την παρέμβαση και την εφαρμογή του x2 δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως ήταν εμφανής η αύξηση της σωστής γνώσης και η αύξηση του ποσοστού καλυτέρων διατροφικών συνηθειών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ομάδα παρέμβασης εμφανίζεται ικανοποιημένη, περισσότερο ενημερωμένη από την εφαρμογή του προγράμματος, πεπεισμένη ότι η συμμετοχή βοήθησε να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.

The health of people depends on habits 50% and 20% physical environment. AIM: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of a Health Intervention Program for the improvement of the nutrition habits among office employees. METHODOLOGY: The sample of the present study consisted from 165 office employees from an Educational Institute and 29 employees were applied for participating in the health intervention program. The interference was based on two theories (a) The Theory of Social Learning and (b) The Theory of Planned Behavior. Additionally, the Employees completed an anonymous questionnaire. RESULTS: Referring to the knowledge it was as follow: The 95% of women was against vegetarian food while men were 80% (p = 0.035). The 95% of women disagreed for vitamins in tablets while men were 88.6% (p = 0.020). Gymnasium graduates had a dichotomous idea comparing to all others education levels concerning the age and the calories (p < 0,001), the body formation and the calories as well the physical activity (p =0,011και p =0,023 corresponding). As the age was up the preference was up as well, for vegetarian lipids instead of animal lipids (p = 0.012), the rejection for white bread instead of whole brown bread (p< 0.001), the often use of alcohol drinks decreased (p = 0.001). The elder people ate rare in fast food comparing to the young people (p = 0.002), they didn’t consume hydrogen fat comparing with the younger (p= 0.006). When the results were compared before and after the health intervention program with x2, there did not exist significant differences but the improvement of correct nutritional knowledge and better nutritional habits, were obvious. CONCLUSION: The intervention group presented satisfied, more informed from the implementation of the program, believing that the participation in the program has helped to improve the quality of the food and the nutritional habits.

Αναφορές – References
1. Bertsias G., Linardakis M., Mammas I., Kafatos A.: Fruit and vegetables consumption in relation to health and diet of medical students in Crete, Greece. Int. J. Vitam. Nutr Res. 75: 107-117 (2005)

2. Gliksman M.D., Lazarus R., Wilson A.: Differences in serum lipids in Australian children: is diet responsible? Int. J. Epid. 22: 247-254 (1993)

3. OMS/WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: http://www.who.int/hpr/global.strategy.shtml (2003)

4. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services: Nutrition and Your Health: Dietary Guidelines for Americans, 5th edition. Home and Garden Bulletin N°. 232, 2000)

5. Hanley J.G., Harnis S.B., Gittelsohn J., Wolever Ms., Saksvig B., Zinman B.: Overweight among children and adolescents in a Native Canadian community: prevalence e associated factors. Am. J. Clin. Nutr. 71: 693-700 (2000)

6. Triches R., Giugliani E.: Obesity, eating habits and nutritional knowledge among school children. Rev. Saude Publika 39: 4 (2005)

7. Ogden J.: Ψυχολογία της Υγείας. Παρισιάνος ΑΕ Αθήνα, 2004

8. Bunton R.: Theories of behavioural change and their use in Health Promotion: Same neglected areas. Health Education Res. 6: 153-162 (1991)

9. Davis M., Adams H.: Μοντέλα στη Κλινική Ψυχολογία. Στο: (Heiden L., Hersen M., eds) Εισαγωγή στη Κλινική Ψυχολογία. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1999

10. Rothman J., Tropman J.E.: Models of Community Organization and Marco Practice: Their Mixing and Phasing. In: (Erlich J., Rotman Jand Theopman J.E., eds) Strategies of Community Organization. F, MCOX, 1987

11. Bandura A.: Self efficacy: Toward a unifying theory of behavior change. Psycholog. Rev. 84: 191-215 (1977)

12. Bandura A.: Social Foundations of Thought and Action: A Social Cognitive Theory. Prectice Hall, Engewwod Cliffs, NJ, 1986

13. American Association of Colleges of Nursing: The essentials of baccalaureate education for professional nursing practice. Washington DC, 1998

14. Ajzen I., Madden T.J.: Prediction of god directed behavior attitudes intentions and perceived behavioral control. J. Exp. Soc. Psychol. 22: 453-474 (1986)

15. Schwarzer R., Fuchs R.: Self-efficacy and health behaviors. In: (Conner M., Normal P., eds) Predicting Health Behavior: Research and Practice with Social Cognition Models. Pp. 163-196, Open University Press, Buckingham, UK, 1996

16. Schifter D.E., Ajzen I.: Intention perceived control and weight loss: An application of the theory of planned behaviour. J. Pers.. Soc. Psychol. 49: 843-851 (1985)

17. Karasek R.A.: Job characteristics in relation to the prevalence of myocardial in fraction in the US. HES and HAVES. Am. J. Public Health. 78: 910-918 (1988)

18. Goleman D.E.: Η συναισθηματική νοημοσύνη. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1998

19. Sullivan G.: Social Skills and relapse history in outpatient schizophrenics. Psychiatry 53: 340-345 (1990)

20. Spence A.J., Spence S.H.: Cognitive changes associated with social skills training. Behav. Res. Ther. 18: 265-272 (1980)

21. Κουκουρίκος Κ.: Κοινωνική επαναπροσαρμογή Εκπαίδευσης Κοινωνικών δεξιοτήτων χρόνιων ψυχωσιακών ασθενών. Νοσηλευτική. 46: 342-354 (2007)

22. Παπαδόπουλος Η.: Οστεοπόρωση και καταγραφή της σπονδυλικής στήλης. Αρεταίος Ιαν.-Μαρτ.: 887-890 (2006)

23. Heiden L., Hersem M.: Introduction to Clinical Psychology. Plenum Press, New York, 1995

24. Καραμπέτσος Χ.: Πολιτική συνολικής πρόληψης στην εργασία και κοινότητα. Παρέμβαση σε δημοτικούς υπαλλήλους. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας. Υπουργεία Υγεία και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεκ. Αθήνα, 2005

25. Berkanovic E.: Behavioural science and prevention. Prevent. Med. 5: 92-105 (1976)

26. Morris J.N.: Vigorous exercise in leisure time protection against coronary heart disease. Lancet 2: 1207-1210 (1980)

27. Ψαρίδης Κ., Κουτής Χ., Μπαμπάτσικου Φ.: Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Βήμα του Ασκληπιού 7: 226-241 (2008)

28. Λιάτης Στ., Κατσιλάμπρος Ν.: Η σημασία του λίπους της διατροφής ως παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλή-ρωση. Ιατρική 91: 279-281 (2007).

29. Σαχίνη-Καρδάση Α.: Μεθοδολογία Έρευνας. Εφαρμογές στο χώρο της υγείας. Εκδόσεις ΒΗΤΑ. Αθήνα, 2003

30. Κουτής Χ., Μπαμπάτσικου Φ.: Σύνταξη Διατροφικού Ερωτηματολογίου. Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας. ΤΕΙ- Αθήνας, 2005

31. Κουτής Χ., Μπαμπάτσικου Φ., Πόγγας Ν.: Διατροφή και διατροφικές συνήθειες των φοιτητών. Ιατρικά Χρονικά 24: 281-283 (2001)

32. Τριχόπουλος Δ., Λάγιου, Π.: Γενική & Κλινική Επιδημιολογία. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ, Αθήνα, 2002

33. Thomas J.: New approaches to achieving dietary change. Curr. Opin. Lipidol. 5: 36-41 (1994)

34. Brug J., Oenema A., Ferreira I.: Theory, evidence and intervention mapping to improve behavior nutrition and physical activity interventions. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 2: 2 (2005)

35. Μπαμπάτσικου Φ., Κουτής Χ., Ιορδάνου Π.: Η στάση των φοιτητών έναντι της νηστείας και της διατροφής. Νοσηλευτική 3: 99-104 (2001)

36. Μπαμπάτσικου Φ., Ιορδάνου Π., Πουλογιάννη Μ.: Αξιολόγηση των γνώσεων σπουδαστών της νοσηλευτικής σε σχέση με τη διατροφή. 23ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο. Καβάλα. σ.149-159, 1996

37. Δρίλλη Μ.: Χορτοφαγία ή Μεσογειακή Διατροφή. Ε – Ιατρικά. 19: 22-23 (2006)

38. Beezhold B., Johnston C., Daigle D.: Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in Seventh Day Adventist adults. Nutr. J. 9: 26 (2010)

39. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής & Κοι-νωνίας. ΕΠΙΚ. 3: 1-48 (2002)

40. Kornsteiner M., Singer I., Elmadfa I.: Very low n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid status in Austrian vegetarians and vegans. Ann. Nutr. Metab. 52: 37-47 (2008)

41. Rosell M.S., Lloyd-Wright Z., Appleby P.N., Sanders T.A., Allen N.E., Key J.: Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in plasma in British meat-eating, vegetarian, and vegan men. Am. J. Clin. Nutr. 82: 327-334 (2005)

42. Lee H.Y., Woo J., Chen Z.Y., Leung S.F., Peng X.H.: Serum fatty acid, lipid profile and dietary intake of Hong Kong Chinese omnivores and vegetarians. Eur. J. Clin. Nutr. 54: 768-773 (2000)

43. Agren J.J., Tormala M.L., Nenonen M.T., Hanninen O.O.: Fatty acid composition of erythrocyte, platelet, and serum lipids in strict vegans. Lipids 30: 365-369 (1995)

44. Haag M.: Essential fatty acids and the brain. Can. J. Psychiatry 48: 195-203 (2003)

45. Calder P.C.: N-3 polyunsaturated fatty acids and inflammation: from molecular biology to the clinic. Lipids 38: 343-352 (2003)

46. Farooqui A.A., Horrocks L.A., Farooqui T.: Modulation of inflammation in brain: a matter of fat. J. Neurochem.101: 577-599 (2007)

47. Stahl L.A., Begg D.P., Weisinger R.S., Sinclair A.J.: The role of omega-3 fatty acids in mood disorders. Curr. Opin. Investig. Drugs 9: 57-64 (2008)

48. Wardie J., Haase A.M., Septor A.: Gender differences in food choice: the contribution of health beliefs and dieting. Ann. Behav. Med. 27: 107-116 (2004)

49. Κουντή Π.: Η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ. Απρίλιος – Μάιος (36): 5 (2002)

50. Babatsikou F., Μetaxa Μ., Koutis C.: Epidemiology of hyperlipidemia in elderly. Epitheor. Klin. Farmakol. Farmakokinet. 27: 137-142 (2009)

51. Πούνης Γ., Παναγιωτάκος Δ., Δανιά Γ., Χασάπης Δ., Κοττιλέας Π., Τούτουζας Π.: Διατροφικές συνήθειες και υπερχοληστερολαιμία σε δείγμα κατοίκων ακριτικών νη-σιών Μελέτη ΑΡΓΩ. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 25(1): 83-88 (2008)

52. Fishbein M., Ajzen I.: Belief attitude, intention and behavior: an introduction to theory and research. Reading MA Addizon Weslwy (1975)

53. Bandura A.: Self efficacy: Toward a unifying theory of behavior change. Psychol. Rev. 84: 191-215 (1977)

54. Μεράκου Κ., Κρεμαστινού-Κουρέα Τζ.: Αγωγή Υγείας με τη Βιωματική Μέθοδο Εκπαίδευσης. Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Αθήνα, 2002

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping)
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.