Τίτλος – Title
|
Διατροφικές Συνήθειες, Βλάβες στο DNA από Οξειδωτικούς Παράγοντες και Καρκίνος Dietary Habits, Oxidative DNA Damage and Cancer |
|
Συγγραφέας – Author
|
Αθανάσιος Δ. Καλδής, Στέλιος Μ. Πιπεράκης Ινστιτούτο Βιολογίας Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, 153 10 Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάς A.D. Kaldis, S.M. Piperakis Institute of Biology, NCSR Demokritos, Agia Paraskevi, Athens, Greece |
|
Παραπομπή – Citation
|
Καλδής,Α.Δ., Πιπεράκης,Σ.Μ. :Διατροφικές Συνήθειες, Βλάβες στο DNA από Οξειδωτικούς Παράγοντες και Καρκίνος , Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 16 : 73-82 (1998) Kaldis,A.D., Piperakis,S.M. : Dietary Habits, Oxidative DNA Damage and Cancer, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 16: 73-82 (1998) |
|
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
|
5-09-1998
|
|
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek |
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) –
Digital Type: pdf (15 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
|
Λέξεις κλειδιά – Keywords
|
DNA, βλάβες, επιδιόρθωση, καρκίνος, διατροφή DNA, damage, repair, cancer, diet
|
|
Λοιποί Όροι – Other Terms
|
Άρθρο Article |
|
Περίληψη – Summary
|
Βλάβες στο DNA προκαλούνται από ποικιλία παραγόντων και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι επιπτώσεις των διατροφικών συνηθειών. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν συστατικά που μπορεί να προσβάλλουν το DNA κυρίως λόγω δημιουργίας ελεύθερων ριζών. Η κατανάλωση μαγειρευμένης τροφής με πολλά λίπη, τα οινοπνευματώδη, ο καφές, τα συντηρημένα τρόφιμα, συνήθειες πολύ διαδεδομένες στη σύγχρονη κοινωνία, βλάπτουν ιδιαίτερα το DNA. Εξ άλλου, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνες που παίζουν προστατευτικό ρόλο δρώντας ως περισυλλέκτες ελεύθερων ριζών. Περιορισμός των θερμίδων στο καθημερινό διαιτολόγιο ενδεχομένως να είναι ένας άλλος τρόπος προστασίας του DNA. Όσο ολιγότερες βλάβες προκαλούνται στο DNA, τόσο μικρότερη η πιθανότητα δημιουργίας μεταλλάξεων και κατ’ επέκταση τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, που συνήθως απορρέει από τη συνεχή συσσώρευση μεταλλάξεων σε κρίσιμα γονίδια-κλειδιά. DNA damages are caused by a variety of factors, leading to carcinogenesis. In the present study we have examined the effects of dietary habits. Many foods originating from plants contain ingredients that can attack DNA, mainly by the formation of free radicals. The consumption of cooked food rich in lipids, alcohol, coffee, or preserved food – habits that are very common in contemporary society – causes extensive DNA damages. On the other hand, the high dietary intake of fruit and vegetables enriches the human organism with vitamines which play a protective role acting as free radical scavengers. Another DNA protective mechanism is probably a diet based on the restriction of calories. As long as DNA damages decrease, it is less probable that mutations appear. Consequently, the probability of cancer development also decreases, for it is known that cancer is caused by continuously accumulated mutations in critical key-genes. |
|
Αναφορές – References1.
|
1. Wiseman H., Halliwell B.: Damage to DNA by reactive oxygen and nitrogen species: role in inflammatory disease and progression to cancer. Biochem. J. 313: 17-29 (1996)
2. Halliwell B.: Free radicals and antioxidants: a personal view. Nutr. Rev. 52: 253-265 (1994) 3. Ames B.N.: Dietary carcinogens and anticarcinogens. Oxygen radicals and degenerative diseases. Science 221: 1256-1264 (1983) 4. Demple B., Harrison L.: Repair of oxidative damage to DNA: enzymology and biology. Annu. Rev. Biochem. 63: 915-948 (1994) 5. Totter J.R.: Spontaneous cancer and its possible relationship to oxygen metabolism. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 77: 1763-1767 (1980) 6. Halliwell B., Gutteridge J.M.C.: The antioxidants of human extracellular fluids. Arch. Biochem. Biophys. 280: 1-8 (1990) 7. Bolann B.J., Ulvik R.J.: On the limited ability of superoxide to release iron from ferritin. Eur. J. Biochem. 193: 899-904 (1990) 8. Gutteridge J.M.C.: Iron promoters of the Fenton reaction and lipid peroxidation can be released from heamoglobin by peroxides. FEBS Lett. 201: 291-295 (1986) 9. Halliwell B., Aruoma O.I.: DNA damage by oxygen-derived species. Its mechanism and measurement in mammalian systems. FEBS Lett. 281: 9-19 (1991) 10. Van den Akker E., Lutgerink J.T., Lafleur M.V.M., Joenje H., Retel J.: The formation of one-G deletions as a consequence of single-oxygen-induced DNA damage. Mutat. Res. 309: 45-52 (1994) 11. Hruszkewycz A.M.: Lipid peroxidation and mt DNA degeneration. A hypothesis. Mutat. Res. 275: 234-248 (1992) 12. Wagner J.R., Hu C.C., Ames B.N.: Endogenous oxidative damage of deoxycytidine in DNA. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 89: 3380-3384 (1992) 13. Stadtman E.R.: Protein oxidation and aging. Science 257: 1220-1224 (1992) 14. Stadtman E.R.: Oxidation of free amino acids residues in proteins by radiolysis and by metal-catalysed reactions. Annu. Rev. Biochem. 62: 797-821 (1993) 15. Mazdak C., Sarasin A.: Mutation spectrum following transfection of ultraviolet-irradiated single-stranded or double-stranded shuttle vector DNA into monkey cells. J. Mol. Biol. 218: 667-673 (1991) 16. Wood R.D.: DNA repair in eukaryotes. Annu. Rev. Biochem. 65: 135-167 (1996) 17. Kamiya H., Ueda T., Ohgi T., Matsukage A., Kasai H.: Misincorporation of dAMP opposite 2-hydroxyadenine, an oxidative form of adenine. Nucleic Acids Res. 23: 761-766 (1995) 18. Maccabee M., Evans J.S., Glackin M., Hatahet Z., Wallace S.S.: Pyrimidine ring fragmentation products. Effects of lesion structure and sequence context on mutagenesis. J. Mol. Biol. 236: 514-530 (1994) 19. Ribeiro D.T., Costa de Oliveira R., Di Mascio P., Menck C.F.M.: Singlet oxygen induces predominantly G to T transversions on a single-stranded shuttle vector replicated in monkey cells. Free Radical Res. 21: 75-83 (1994) 20. Feig D.I., Loeb L.A.: Mechanismes of mutations by oxidative DNA damage: reduced fidelity of mammalian DNA polymerase beta. Biochemistry 32: 4466-4473 (1993) 21. Weinberg R.A.: How cancer arises. Sci. Am. 275: 32-40 (1996) 22. Malinow M.R., Bardana E.J., Pirofsky B., Craig S., McLaughlin P.: Systemic lupus erythematosus-like syndrome in monkeys fed alfalfa sprouts: role of a nonprotein amino acid. Science 216: 415-417 (1982) 23. Tamura G., Gold C., Ferro-Luzzi A., Ames B.N.: Fecalase: a model for activation of dietary glycosides to mutagens by intestinal flora. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 77: 4961-4965 (1980) 24. Levin D.E., Hollstein M., Christman M.F., Schwiers E., Ames B.N.: A new Salmonela tester strain (TA 102) with A X T base pairs at the site of mutation detects oxidative mutagens. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 79: 7445-7449 (1982) 25. Hendricks J.D., Sinnhuber R.O., Loveland P.M., Pawlowski N.E., Nixon J.E.: Hepatocarcinogenicity of glandless cottonseeds and cottonseed oil to rainbow trout (Salmo gairdnerii). Science 208: 309-311 (1980) 26. Bird R.P., Draper H.H., Basrur P.K.: Effect of malonaldehyde and acetaldehyde on cultured mammalian cells. Production of micronuclei and chromosomal aberrations. Mutat. Res. 101: 237-246 (1982) 27. Kritchevsky D., Fink D.J.: Introduction to the workshop on fat and cancer. Cancer Res. 41: 3684 (1981) 28. Jones D.P., Eklow L., Thor H., Orrenius S.: Metabolism of hydrogen peroxide in isolated hepatocytes: relative contributions of catalase and glutathione peroxidase in decomposition of endogenously generated H2O2. Arch. Biochem. Biophys. 210: 505-516 (1981) 29. Williamson J.M., Boettcher B., Meister A.: Intracellular cysteine delivery system that protects against toxicity by promoting glutathione synthesis. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 79: 6246-6249 (1982) 30. Novi A.M.: Regression of aflatoxin B1-induced hepatocellular carcinomas by reduced glutathione. Science 212: 541-542 (1981) 31. Ames B.N., Cathcart R., Schwiers E., Hochstein P.: Uric acid provides an antioxidant defense in humans against oxidant- and radical-caused aging and cancer: a hypothesis. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 78: 6858-6862 (1981) 32. Willett W.C.: Diet and health: what should we eat? Science 264: 532-537 (1994) 33. Smith A.G., Francis J.E., Carthew P.: Iron as a synergist for hepatocellular carcinoma induced by polychlorinated biphenyls in Ah-responsive C57BL/10ScSn mice. Carcinogenesis 11: 437-444 (1990) 34. Harman D.: Free radical theory of aging: history. Mutat. Res. 275: 257-266 (1992) 35. Arnheim N., Cortopassi G.: Deleterious mitochondrial DNA mutations accumulate in aging human tissues. Mutat. Res. 275: 157-167 (1992) |
Online ISSN 1011-6575
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors
Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition
Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
|
||
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language |
Ελληνικά – Greek
|
|
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) –
Digital Type: pdf (70 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|
|
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής)
Printed Type (70 € + shipping) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
|