Τόμος 32 (2014) – Τεύχος 1 – Άρθρο 2 – Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση – Volume 32 (2014) – Issue 1 – Article 2 – Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition


Τίτλος – Title

Ο Ρόλος των Πολυακόρεστων Λιπαρών Οξέων στη Διατροφή μας
The Role of Polyunsaturated Fatty Acids in our Diet

Συγγραφέας – Author

Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, Μαγδαληνή Φιλιππιάδου, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος, Ιωάννης Τζουβελέκης, Κωνσταντίνος Καλούσης
Α’ Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη, Ελλάς –
Maria Mironidou-Tzouveleki, Magdalini Filippiadou, Konstantinos Imprialos, Ioannis Tzouvelekis, Konstantinos Kalousis
A’ Laboratory of Pharmacology, Medical School, Aristotle University, Thessaloniki, Greece

Παραπομπή – Citation

Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Μ., Φιλιππιάδου Μ., Ιμπριάλος Κ., Τζουβελέκης Ι., Καλούσης Κ.: Ο Ρόλος των Πολυακόρεστων Λιπαρών Οξέων στη Διατροφή μας, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 32: 17-24 (2014)
Mironidou-Tzouveleki M., Filippiadou M., Imprialos K., Tzouvelekis I., Kalousis K.: The Role of Polyunsaturated Fatty Acids in our Diet, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 32: 17-24 (2014)

Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date
15 Μαρτίου 2014 – 2014-03-15
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language

Ελληνικά – Greek

Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
Λέξεις κλειδιά – Keywords
ω-3 λιπαρά οξέα, ω-6 λιπαρά οξέα, ω-9 λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, α-λινολεϊκό οξύ, εικοσαπεντανοϊκό οξύ, εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ, γ-λινολενικό οξύ, αραχιδονικό οξύ, ολεϊκό οξύ, ερουκικό οξύ, προσταγλανδίνες, Hugh Sinclair, φυλή Inuit, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνος ροής, αναλογία ω6:ω3 λιπαρών οξέων
Polyunsaturated fatty acids (PUFA), ω-3 fatty acids, ω-6 fatty acids, ω-9 fatty acids, alpha-linolenic acid, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, g-linoleic acid, arachidonic acid, oleic acid, erucic acid, prostaglandins, Hugh Sinclair, Inuit tribe, cardiovascular diseases, bleeding time, ω-6:ω-3 ratio
Λοιποί Όροι – Other Terms

άρθρο επισκόπησης, υγιεινή διατροφή, καρδιαγγειακό σύστημα, συμπληρωματική θεραπεία, φλεγμονώδεις παθήσεις, ψυχιατρικές διαταραχές, θρόμβωση, φλεγμονή, σημαντικά λιπαρά οξέα, α-λινολεϊκό οξύ (18:3, n-3; ALA), ω-3 αυγά, Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας GR1002989-0.B.I., βιταμίνη Ε, αύξηση της παραγωγής προσταγλανδίνης PG13, αύξηση της παραγωγής B5 λευκοτριενίων, αύξηση της παραγωγής ιντερλευκίνης 2, αύξηση της παραγωγής του χαλαρωτικού παράγοντα του ενδοθηλίου (EDRF), αύξηση της ινολυτικής δραστηριότητας,  αύξηση της HDL, ορθή αναλογία μεταξύ των ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων
review article, Endothelial Derived Relaxing Factor( EDRF), HDL, healthy diet, balanced diet, cardiovascular system, cardiovascular disorders, adjuvant therapy, inflammatory diseases, psychiatric disorders, proper ratio of omega-6:omega-3 fatty acids, thrombosis, inflammation, essential fatty acids

Περίληψη – Summary

Τα οφέλη της διατροφικής πρόσληψης των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχουν μελετηθεί από το 1953. Έκτοτε, ποικίλες μελέτες τα ανήγαγαν σε βασική συνιστώσα μίας ισορροπημένης, πλήρους και υγιεινής διατροφής. Η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων επιδρά θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Σημαντική θεωρείται και η συμβολή τους στη συμπληρωματική θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων και ψυχιατρικών διαταραχών. Ωστόσο, η εξεσημασμένη πρόσληψή τους ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικής διάθεσης. Μελέτες επισημαίνουν, τη σημασία της ορθής αναλογίας ω-6:ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή, καθώς η υπερκατανάλωση των ω-6 προδιαθέτει σε θρόμβωση και φλεγμονή. Τα ω-9 λιπαρά οξέα δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των σημαντικών λιπαρών οξέων. Τέλος, περαιτέρω έρευνες κατευθύνονται στον τομέα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, με σκοπό την εμπορευματοποίηση προϊόντων, που συμβάλλουν στην ορθή διατροφική πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 

The benefits of dietary intake of polyunsaturated fatty acids have been studied since 1953. Since then, various studies indicated PUFA as a key component of a healthy, balanced diet. The intake of omega-3 fatty acids has a positive effect on the cardiovascular system, reducing the risk of cardiovascular disorders. Their use is considered important as part of the adjuvant therapy of inflammatory diseases and psychiatric disorders. However, their extreme intake poses the risk of enhanced bleeding tendency. Moreover, studies highlight the importance of the proper ratio of omega-6:omega-3 fatty acids in the diet, as overconsumption of omega-6 predisposes to thrombosis and inflammation. Omega-9 fatty acids are not included in the category of essential fatty acids. Finally, further research is directed in the field of crop and livestock production. The main objective is the commercialization of products that contribute to proper dietary intake of polyunsaturated fatty acids.

Αναφορές – References
1. Λάσκαρης Γ.: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ο χαμένος διατροφικός κρίκος, HealthyMe, Τεύχος 02, σελ.30-32, 20112. Ewin J.: Fine Wines & Fish Oil, the Life of Hugh Mac-donald Sinclair, Oxford University Press, 2001.

3. De Caterina R., Zampolli A.: Antiatherogenic effects of n-3 fatty acids – evidence and mechanisms. Heart Int. 2(3-4): 141 (2006)

4. Lee KW., Lip GY.: The role of omega-3 fatty acids in the secondary prevention of cardiovascular disease. QJM, 96: 465-480 (2003)

5. Gadsby P. (Ed.): The Inuit Paradox. Pp. 1-4, Discover Magazine, 2009

6. Omega-3 fatty acids, fish oil, alpha-linolenic acid. Mayo Clinic. 2012.

7. http://www.eufic.org/article/el/nutrition/fats/artid/importance-of-omega-3-and-omega-6-fatty-acids-greek/

8. Κοκόλη Α.: Η επίδραση της χορήγησης ωμέγα-3 λιπα-ρών οξέων και φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών σε παραμέτρους του σπέρματος κονίκλων. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σελ. 10-15, 2009

9. McMurry J.: Οργανική Χημεία, τόμος ΙΙ. Βιομόρια: λιπίδια. Σελ. 1345-1369, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2011

10. http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid, (10 June 2013)

11. Cyberlipid. Polyenoic Fatty Acids, 2007

12.http://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB2112323.htm

13. http://en.wikipedia.org/wiki/File:ALAnumbering.png, 2007

14. http://en.wikipedia.org/wiki/File:EPAnumbering.png, 2007

15. http://en.wikipedia.org/wiki/File:DHAnumbering.png, 2007

16. Tapiero H., Ba G.N., Couvreur P., Tew K.D.: Poyunsaturated fatty acids (PUFA) and eicosanoids in  human health and pathologies. Biomed. Pharmacother. 56: 215-222 (2002)

17. http://www.eufic.org/article/el/nutrition/fats/artid/omega-3-fatty-acids

18. Seed Oil Fatty Acids – SOFA Database, http://sofa.mri.bund.de/

19. http://www.osel.co.nz/content/Product_Flyers/Kiwifruit.pdf

20. DeFilippis A.P., Sperling L.S.: Understanding omega-3’s. Am. Heart J. 151: 564-570 (2006)

21. http://www.osel.co.nz/content/Product_Flyers/FlaxSeedOil.pdf

22. Wilkinson J.: Nut Grower’s Guide: The Complete Handbook for Producers and Hobbyists. http://www.publish.csiro.au/samples/Nut%20Growers%20GuideSample.pdf. Retrieved 21 October 2007.

23. Γιαννακόπουλος Α.Λ., Τσερβένη-Γούση Α.Σ.: Ορνιθοτροφία, Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη, 2001

24. Balakumar P., Taneja G.: Fish oil and vascular endo-thelial protection: bench to bedside. Free Radic. Biol. Med. 53: 271-279 (2012)

25. Matsumoto T., Nakayama N., Ishida K., Kobayashi T., Kamata K.: Eicosapentaenoic acid improves imbalance between vasodilator and vasoconstrictor actions of endothelium-derived factors in mesenteric arteries from rats at chronic stage of type 2 diabetes. Pharmacol. Exp. Ther. 329: 324-334 (2009)

26. Salisbury AC., Harris W.S., Amin A.P., Reid K.J., O’Keefe J.H.,Jr, Spertus J.A..: Relation between red blood cell omega-3 fatty acid index and bleeding during acute myocardial infarction. Am. J. Cardiol. 109: 13-18 (2012)

27. Kromhout D.: Omega-3 fatty acids and coronary heart disease. The final verdict? Curr. Opin. Lipidol. 23(6): 554-559 (2012)

28. Sugiura T., Yoshikawa D., Ishii H., Suzuki S., Kumagai S., Inoue Y., Okumura S., Isobe S., Hayashi M., Ando H., Amano T., Murohara T.: Relation of omega-3 fatty acid and C-reactive protein to peripheral artery disease in patients with coronary artery disease. Heart Vessels: (2013) [Epub ahead of print]

29. Mozaffarian D.: Fish and n-3 fatty acids for the pre-vention of fatal coronary heart disease and sudden cardiac death. Am. J. Clin. Nutr. 87(6): 1991S-1996S (2008)

30. Davidson M.H., Stein E.A., Bays H.E., Maki K.C., Doyle R.T., Shalwitz R.A., Ballantyne C.M., Ginsberg H.N., COMBination of prescription Omega-3 with Simvastatin (COMBOS) Investigators.: Efficacy and tolerability of ad-ding prescription omega-3 fatty acids 4 g/d to Simvastatin 40 mg/d in hypertriglyceridemic patients: An 8-week, ran-domized, double-blind, placebo-controlled study. Clin. Ther. 29: 1354-1367 (2007)

31. Bays H.E., Ballantyne C.M., Kastelein J.J., Isaacsohn J.L., Braeckman R.A., Soni P.N.: Eicosapentaenoic acid ethyl ester (AMR101) therapy in patients with very high tri-glyceride levels (from the Multi-center, plAcebo-controlled, Randomized, double-blINd, 12-week study with an open-label Extension [MARINE] trial). Am J Cardiol.108: 682-690 (2011)

32. Ballantyne C.M., Bays H.E., Kastelein J.J., Stein E., Isaacsohn J.L., Braeckman R.A., Soni P.N.: Efficacy and safety of eicosapentaenoic acid ethyl ester (AMR101) ther-apy in statin-treated patients with persistent high trigly-cerides (from the ANCHOR study). Am. J. Cardiol. 110: 984-992 (2012)

33. Raatz SK., Silverstein JT., Jahns L., Picklo MJ.: Issues of fish consumption for cardiovascular disease risk re-duction. Nutrients 5: 1081-1097 (2013)

34. Lone AM., Taskén K.: Proinflammatory and immuno-regulatory roles of eicosanoids in T cells. Front. Immunol. 4: 130 (2013)

35. Rang H. P., et al: Φαρμακολογία 5η έκδοση, σελ. 334, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α. Ε., Αθήνα 2007.

36. Brantsæter A.L., Birgisdottir B.E., Meltzer H.M., Kvalem H.E., Alexander J., Magnus P., Haugen M.: Maternal sea-food consumption and infant birth weight, length and head circumference in the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Br. J. Nutr. 107: 436-44 (2012)

37. Imhoff-Kunsch B., Briggs V., Goldenberg T., Ramakrishnan U.: Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid intake during pregnancy on maternal, infant, and child health outcomes: a systematic review. Paediatr. Perinat. Epidemiol. 26(Suppl.1): 91-107 (2012)

38. Carlson S.E., Colombo J., Gajewski B.J., Gustafson K.M., Mundy D., Yeast J., Georgieff M.K., Markley L.A., Kerling E.H., Shaddy D.J.: DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am. J. Clin. Nutr. 97: 808-815 (2013)

39. Ruggiero C., Lattanzio F., Lauretani F., Gasperini B., Andres-Lacueva C., Cherubini A.: Omega-3 poly-unsat-urated fatty acids and immune-mediated diseases: inflame-matory bowel disease and rheumatoid arthritis. Curr. Pharm. Des. 15: 4135-4148 (2009)

40. Mobraten K., Haug T.M., Kleiveland C.R., Lea T.: Ome-ga-3 and omega-6 PUFAs induce the same GPR120-mediated signaling events, but with different kinetics and intensity in Caco-2 cells. Lipids Health Dis. 12: 101 (2013)

41. Perica, M.M., Delas I.: Essential fatty acids and psy-chiatric disorders. Nutr. Clin. Pract. 26: 409-425 (2011)

42. Montgomery P., Richardson A.J.: Omega-3 fatty acids for bipolar disorder. Cochrane Database system. Rev. (2): CD005169, 2008

43. Hegarty, B., Parker, G., Fish oil as a management component for mood disorders – an evolving signal. Curr. Opin. Psychiatry 26(1): 33-40 (2013)

44. McNamara R.K., Jandacek R., Tso P., Dwivedi Y., Ren X., Pandey G.N.: Lower docosahexaenoic acid concen-trations in the postmortem prefrontal cortex of adult de-pressed suicide victims compared with controls without cardiovascular disease. J. Psychiatr Res. 49: 1187-1191 (2013)

45. McNamara R.K., Strawn J.R.: Role of Long-Chain Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Practice. PharmaNutrition 1(2): 41-49 (2013)

46. Cardoso B.R., Cominetti C., Cozzolino SM.: Importance and management of micronutrient deficiencies in patients with Alzheimer’s disease. Clin. Interv. Aging 8: 531-542 (2013)

47. Dacks P.A., Shineman D.W., Fillit H.M.: Current evidence for the clinical use of long-chain polyunsaturated n-3 fatty acids to prevent age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease. J. Nutr. Health Aging 17: 240-251 (2013)

48. Lewis C.J.: Letter Regarding Dietary Supplement Health Claim for Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease and Letter Regarding Dietary Supplement Health Claim for Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease. U.S. Food and Drug Administration via Internet Archive. Archived from the original on 2006-12-17

49. Cohen M.G., Rossi J.S., Garbarino J., Bowling R., Motsinger-Reif A.A., Schuler C., Dupont A.G., Gabriel D.: Insights into the inhibition of platelet activation by omega-3 polyunsaturated fatty acids: beyond aspirin and clopidogrel. Thromb. Res. 128: 335-340 (2011)

50. Gunstone F.: Oilseed markets: Market update: Palm oil. INFORM (AOCS) 18(12): 835-836 (2007)

51. Chow C.K.: Fatty Acids in Foods and Their Health Implications. Routledge Publishing, New York, 2001.

52. http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6_fatty_acid

53.http://appliedresearch.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table2.html

54. Simopoulos A.P.: The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed. Pharmacother. 56: 365-379, 2002.

55. Daley C.A.: A literature review of the value-added nutrients found in grass-fed beef products. California State University, Chico (College of Agriculture). Retrieved 2008-03-23.

56. Lands W. (ed.): Fish, Omega 3 and human health. American Oil Chemists’ Society. ISBN 978-1-893997-81-3, 2005

57. Hibbeln J.R., Nieminen L.R., Blasbalg T.L., Riggs J.A., Lands W.E.: Healthy intakes of n-3 and n-6 fatty acids: Estimations considering worldwide diversity. Am. J. Clin. Nutr. 83 (6 Suppl): 1483S-1493S (2006)

58. Tribole E.F., Thompson R.L., Harrison R.A., Summer-bell C.D., Ness A.R., Moore H.J., Worthington H.V., Durrington P.N., Higgins J.P., Capps N.E., Riemersma R.A., Ebrahim S.B., Davey Smith G.: Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review. BMJ 332 (7544): 752-760 (2006)

59. Simopoulos A.P.: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med. (Maywood) 233: 674-688 (2008)

60. Plessas S.T. (Ed.): Human Dietetics. 3th Edition, Pp. 263-266, PHARMAKON-Press, Athens, 2008

61. Cleland L.G., James M.J., Proudman S.M.: Fish oil: what the prescriber needs to know. Arthritis Res. Ther. 8(1): 202 (2006).  Erratum in: Arthritis Res. Ther. 8:402 (2006)

62. Mickleborough T.D.: Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation and airway hyperresponsi-veness in asthma. J. Asthma 42: 305-314 (2006)

63. Broughton K.S., Johnson C.S., Pace B.K., Liebman M., Kleppinger K.M.: Reduced asthma symptoms with n−3 fatty acid ingestion are related to 5-series leukotriene pro-duction. Am. J. Clin. Nutr. 65: 1011-1017 (1997)

64. Scott H.A., Jensen M.E., Wood L.G.: Dietary Inter-ventions in Asthma. Curr. Pharm. Des. 20: 1003-1010 (2014)

65. Lee H.J., Rao J.S., Rapoport S.I, Bazinet R.P.: Antimanic therapies target brain arachidonic acid signaling: lessons learned about the regulation of brain fatty acid metabolism. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids 77: 239-246 (2007)

66. Sonestedt E., Ericson U., Gullberg B., Skog K., Olsson H., Wirfält E.: Do both heterocyclic amines and omega-6 polyunsaturated fatty acids contribute to the incidence of breast cancer in postmenopausal women of the Malmö diet and cancer cohort? Int. J. Cancer 123: 1637-1643 (2008)

67. Yong Q.C., Min Y., Wu R., Wu J., Perry D., Cline J.M., Thomas M.J., Thornburg T., Kulik G., Smith A., Edwards I.J., D’Agostino R., Zhang H., Wu H., Kang J.X., Chen Y.Q.: Modulation of prostate cancer genetic risk by omega-3 and omega-6 fatty acids. J. Clin. Invest. 117: 1866-1875 (2007)

68. ΒΗΜΑ SCIENCE-Διατροφή: Ελληνική διατροφή και ισορροπία ω-3 και ω-6, σελ. 7, 2007.

69. https://www.lipomics.com/fatty_acids/5-8-11-eicosatrienoic-acid

70. Asif M.: Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. Orient. Pharm. Exp. Med. 11: 51-59 (2011)

71. http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-9_fatty_acid

72. Έθνος, Κυριακάτικη Δημοκρατία: Με ωμέγα-3 κατά των φλεγμονών, σελ. 12, 2012.

Σχετικές Εργασίες – Relative Papers

Online ISSN 1011-6575

Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
Chemical Abstracts

Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor

Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition

Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ANNUAL SUBSCRIPTION
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου –
Full Text Language
Ελληνικά – Greek
Παραγγελία – Αγορά –
Order – Buy
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr
Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.