Τίτλος – Title | Επίδραση της Τροφής στη Βιοδιαθεσιμότητά των φαρμάκων
Influence de la nourriture sur la biodisponibilité des médicaments |
|
Συγγραφέας – Author | Χαράλαμπος Τ. Πλέσσας και Σταύρος Τ. Πλέσσας
Ch. T. Plessas et S.T. Plessas |
|
Παραπομπή – Citation | Πλέσσας, Χ. Και Πλέσσας, Σ.: Επίδραση της Τροφής στη Βιοδιαθεσιμότητά των φαρμάκων, Επιθεώρηση Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 1: 15-27 (1983)
Plessas, C. and Plessas, S.: Influence de la nourriture sur la biodisponibilité des médicaments, Epitheorese Klin. Farmakol. Farmakokinet. 1: 15-27 (1983)
|
|
Ημερομηνία Δημοσιευσης – Publication Date | Απρίλιος – 1983 – April 1983 | |
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου – Full Text Language |
Ελληνικά – Greek | |
Παραγγελία – Αγορά – Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (15 €) – Digital Type: pdf (15 €) pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
|
Λέξεις κλειδιά – Keywords | Βιοδιαθεσιμότητα, μεταβολισμός, φάρμακα
Biodisponsibility, metabolism, drugs |
|
Λοιποί Όροι – Other Terms | Άρθρο Article |
|
Περίληψη – Summary | Μέχρι τα τελευταία χρόνια σ’ ελάχιστες περιπτώσεις είχε μελετηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει η λήψη τροφής στη βιοδιαθεσιμότητα και στο μεταβολισμό των φαρμάκων και κατά συνέπεια στη δράση τους. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν μια αλληλοεπίδραση φαρμάκου — τροφής που το αποτέλεσμά της ποικίλλει από φάρμακο σε φάρμακο και για το ίδιο φάρμακο μεταξύ των γαληνικών του μορφών. Οι μηχανισμοί που υπεισέρχονται στην αλληλοεπίδραση αυτή είναι πολύπλοκοι και εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φαρμάκου και μορφής του, τη σύσταση της τροφής και από τό σχετικό χρόνο λήψης φαρμάκου και τροφής. Για ορισμένα φάρμακα λίγο υδατοδιαλυτό (π.χ. δικουμαρόλη, φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη, προποξυφαίνη) ή απορροφούμενα σ’ ορισμένη θέση του γαστρεντερικού βλεννογόνου (π.χ. ριβοφλαβίνη), η βιοδιαθεσιμότητά τους αυξάνει μετά το γεύμα (μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φαρμάκου στο πλάσμα) λόγω της προκαλούμενης από την τροφή επιβράδυνσης στη γαστρική κένωση κάι της αύξησης του χρόνου παραμονής τους στο έντερο. Επίσης, φάρμακα μ’ αυξημένο συντελεστή ηπατικής εκχύλισης (κατακράτηση — αδρανοποίηση στο συκώτι) λαμβανόμενα μετά το γεύμα παρουσιάζουν αυξημένη βιοδιαθεσιμότητά λόγω αύξησης της αιματικής ροής στα σπλάχνα ή/και αναστολής της βιομετατροπής τους οφείλομενης σε συστατικά της τροφής (π.χ. προπανολόλη, μεταπρολόλη). Σ’ άλλες περιπτώσεις η τροφή επιβραδύνει την απορρόφηση φαρμάκου ή!και ελαττώνει την ποσότητά του που μπαίνει στη γενική κυκλοφορία (ελαττωμένη βιοδιαθεσιμότητά) λόγω προσρόφησής του σε συστατικά της τροφής ή αύξησης του ιξώδους του περιεχόμενου του έντερου που ελαττώνει τη διάχυση του φαρμάκου προς το βλεννογόνο. Τέλος, η βιοδιαθεσιμότητά άλλων φαρμάκων δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη λήψη τροφής. Ο κλινικός γιατρός πρέπει να είναι ενήμερος για ενδεχόμενη επίδραση της τροφής στην απορρόφηση των φαρμάκων προκειμένου ν’ αποφύγει εμφάνιση παρενεργειών (ιδιαίτερα για φάρμακα με στενό θεραπευτικό περιθώριο) ή μη επίτευξη θεραπευτικής αγωγής. Σαν γενικό συμπέρασμα συνιστάται η λήψη φαρμάκων χορηγούμενων από το στόμα με κενό στομάχι (εκτός αν ερεθίζουν το γαστρικό βλεννογόνο), μισή ώρα πριν από το κάθε γεύμα και με αρκετή ποσότητα νερού. | |
Αναφορές – References | 1. Welling, P.G.: influence of food and diet on gastrointestinal drug absorption: A Review. J. Pharmacok. Biopharm. 5:291 (1977)
2. Melander, R.: Influence of food on the bioavailability of drugs. Clin. Pharmacok. 3:337 (1978) 3. Πλέσσας, X.T.: Βιοφαρμακευτική. Εκδόσεις Λίτσσ, Αθήναι, 1978 4. Welling, P.G.: How food and fluid affect drug absorption. Results of initial studies. Postgraduate Med. 62:73 (1977) 5. Wagner, J.G.: Biopharmaceutics and Relevant Pharmacokinetics. Drug intelligence Publ., Hamilton, III., 1971 6. Barr, W.H., Adir, J., Garettson, L, Clin. Pharmacol. Ther. 12:713 (1971) 7. Josselyn, L.E., Sylvester, J.C.: Absorption of erythromycin. Antibiot. Chemother. 3:63 (1952) 8. Guyton, A.C.: Basic Human Physiology: Normal Functions and Mechanism of Desease. Saunders, Philadelphia, 1971 9. Melander, A., Danielson, K., Schersten, B., Thulin, T., Wahlin, E.: Enhancement by food of canrenone bioavailability from spironolactone. CUn. Pharmacol. Ther. 22:100 (1977) 10. Levy, R.H., Pitlick, W.H., Trouprn, A.S., Green. J.R., Neal, J.M.: Pharmacokinetics of carbamazeptne in normal man. CUn. Pharmacol. Ther. 17:657 (1975) 11. Jusko, W.J., Levy, G.: Absorption, metabolism and excretion of riboflavin -5- phosphate in man. J. Pharm. Sci. 56:58 (1967) 12. Brandt, J.L, Castleman, I., Ruskin, H.D., Greenwald, J., Kelly, J.J., Jones, A.: The effect of oral protein and glycose feeding on splanchnic blood flow and oxygen utilization in normal and cirrhotic subjects. J. Clin. Invest. 34:1017 (1955) 13. Nies, A.S., Shand, D.G., Wilkinson, C.R.: Altered hepatic blood flow and drug disposition. CUn. Pharmacok. 7:135 (1976) 14. Melander, A., Danielson, Κ., Schersten, B., Wahlin, E.: Enhancement of the bioavailability of propanolol and metoprolol by food. CUn. Pharmacol. Ther. 22:108 (1977) 15. McLean, A.J., McNamara, P.J., DuSonick, P., Gibaldi, M., Lalka, D,: Food, splachnic flow, and brovailability of drugs subject to first—pass metabolism. Clin. Pharmacol. Ther. 24:5 (1978) 16. DeHaan. R.M., Vaden Bosch, W.D., Metzler, C.M.: Clindamycin serum concentrations after administration of clindamycin palmitate with food. J. CUn. Pharmacol. 72:205(1972) 17. Dolusio, J.T., La Piana. J.C., Vilkinson. G.R., Dittert, L.W.: Pharmacokinetic interpretation of dicloxacillin levels in serum after intravascular administration. Antimicrob. Agents Chemoth. 9:49 (1969) 18. Conney, A.H., Pantuck, E.J., Hsiao, K.C. et al.: Enhanced phenacetin metabolism in human subjects fed charcoal—broiled beef. CUn. Pharmacol. Ther. 20:633 (1976) 19. Kappas, A., Alvares. A.P., Anderson, K. E. et al.: Effect of charcoalbroiled beef on antipyrime and theophylline metabolism. CUn. Pharmacol. Ther. 23:445 (1978) 20. Πλέσσας, X.T.: Μεταβολισμός φαρμάκων. Πρακτικά (υπό έκδοση) Συμποσίου Ψυχοφαρμάκων. Ένωση Ελλήνων Χημικών, Αθήνα, 1981 21. Πλέσσας, Χ.Τ., Πλέσσας, Σ,Τ.; Επίδραση του καπνίσματος στο μεταβολισμό και στη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων. φαρμακοχημική No 735:60 (1981) 22. Pantuck, E.J., Pantuck, C.B., Garland, W.A., Min, B.H., Wattenberg, L.W., Anderson, K.E., Kappas, A., Conney, A.H.: Stimulatory effect of brussels sprouts and cabbage on human drug metabolism. CUn. Pharmacol. Ther. 25:88 (1979) 23. Conney, A.H., Pantuck, E.J., Pantuck, C.B„ Buening, M., Jerina, D.M., Fortner, J.G., Alvares, A.P., Anderson, K.E., Kappas, A.: Role of environment and diet in the regulation of human drug metabolism. In: The Induction of Drug Metabolism (Estabrook, Lindenlaub, eds). Schattauer Verlag, Stuttgart, 1979 24. Krishnaswamy, K.: Drug metabolism and Pharmacokinetics in malnutrition. CUn. Pharmacok. 3:216 (1978) 25. Blackwell, B„ Marley, E„ Price, J., Taylor, D.: Hypertensive interactions between monoamine oxidase inhibitors and foodstuffs. Br. J, Psychiatry 773:349 (1967) 26. Πλέσσας, X.T., Πλέσσας, Σ.Τ.: Αλληλοεπίδραση φαρμάκων και μεταβολές στη βιομετατροπή τους. Φαρμακοχημική No 735:18 (1981) 27. Gillepsie, N.G., Mena, I., Kotziav, G.C., Bell, M.A.: Diets affecting treatment of parkinsonism with livodopa.3. Am. Diet. Assoc. 62:525 (1973) 28. Leopold, G„ Pabst, J., Nowak, H.: Einfluss ausserer Faktoren auf die Bioverfuegbarkeit enteralverabreichter Pharmaka. In: Bioverfuegbarkeit von Arzneimitteln (Rietbrook ed.) Gustav Fischer Verlag Stuttgart, 1979 29. Kabasakalian, P.M., Katz, M., Rosenkrantz, 8„ Towley, E.: Parameters affecting absorption of griseofulvin in a human subject using urinary metabolite excretion data. J. Pharm. Sci. 59:595 (1970) 30. Welling, P.G., Lyons, L.L., Elliott, R„ Amidon, ..G.L.: Pharmacokinetics of alcohol following single low doses to fasted and non—fasted subjects. J. CUn. Pharmacol. 77:199 (1977) 31. Jaffe, J.J., Colaizzî, J.L, Barry, H.: Effects of dietary components on gastrointestinal absorption of acetaminophen tablets in man, J. Pharm. Set. 60:1646 (1971) 32. Neuvonen, P.J.: Interactions with the absorption of tetracyclines. Drugs 7 7:45 (1976) 33. Neuvonen, P.J. Turakka, H.: inhibitory effect of various iron salts on the absorption of tetracycline in man. EurJ. Clin. Pharmacol. 7:357 (1974) 34. Andraud, G., Andraud, J.: Facteurs non pathologiques et facteurs pathologiques modifiant I’ activité des médicaments. In: Bîopharmacie (Aîache, Devîssaguet, Guyot — Hermann, eds) p. 92, Technique et Documentation, Paris, 1978 35. Wilkinson, P.K., Sedman, A.J., Sakmar, E., Lin, Y,—J., Wagner, J.G.: Fasting and non—fasting ethanol concentrations following repeated oral administration of ethanol to one adult male subject. J. Pharmacok. Biopharm. 5:41 (1977) 36. Wood, J.H.: Effect of food on aspirin absorption. Lancet 2:212 (1967) 37. Sequeira, J.A.L.: Effect of lipid on the absorption and metabolism of drugs. Diss. Abstr. Inter. B. 37:3878 (1877) 38. Sennello, L.T., Sonders, R.C., Friedman, N.: Effect of food on kinetics of the non-steroidal antiinflammative, alclofenac. Clin. Pharmacol. Ther. 23:414 (1978) 39. Welling, P.G., Huang, H., Koch, P.A., Craig, W.A., Madsen, P.O.: Bioavailability of ampicillin and amoxicillin in fasted and non—fasted subjects. J. Pharm. Sci. 66:599 (1977) 40. Musa, M.N., Lyons, L.L.: Absorption and disposition of Warfarin: Effects of food and liquids. Curr. Ther. Res. 20:630 (1976) 41. Homeida, M., Hunter, K.R., Roberts, G.J.C.:Delayed response to oral bumetamide after a meal. Br. J. Clin. Pharmacol. 3:969P (1976) 42. Sartor. G.A., Melander, A., Schersten, B., Wahlin, E,: Influence of food intake on the kinetics arid effects of sulfonylurea drugs in healthy subjects and in diabetic patients. Proc. Intern. Meet. Tirrenia. Italy Carlo Erba, p. 129 (1977) 43. Melander, A., Berlin—Wahlen, A., Bedin, N.O., Danielson, K., Gustafsson, B., Lindgren, S., Westeriand, D.: Bioavailability of D—propoxyphene, acetyl salicylic acid and phenazone in a combination tablet. Internindividual variation and influence of food intake. Acta Med. Scand. 202:93 (1976) 44. White, R.J., Chamberlain, D.A., Howard, M., Smith, T.W.: Plasma concentrations of digoxin after oral administration in fasting and postprandial state. Br. Med. J. 1:380 (1971) 45. Sioufi, A., Godbillon, J.B., Lecaillon, J.B., John, V.A., Schoeller, J.P., Theobald, W., Brechbuehler, S., Febvre, N., Souppart, C.,: Influence of food and diet on gastrointestinal absorption of diclofenac sodium, sulfinpryrazone, cefroxadin and cefalexin. 1 er Congrès Européen de Biopharmacie et Pharmacocinétique, Vol. I, p. 447 (1981) 46. Melander, A., Wahlin, E.: Enhancement of dicumarol bioavailability by concomitant food intake. Bur. J. Clin. Pharmacol. 14:441 (1978) 47. Tenconi, L.T., Bunina, G., Beretta, E., Pagani, V.: Influence of food intake on the absorption of diftaione in man. Int. Clin. Pharmacol. 15:485 (1977) 48. Kirby, W.M.M., Robert, C.E., Burbick, R.E.: Comparison of two new tetracyclines with tetracycline and demethyichlortetracycline. Antimicr. Agents Chemother. 7:286 (1961) 49. Welling, P.G., Koch, P.A., Lau, C.C., Craig, W.A.: Dioavailability of tetracycline and doxycyciine in fasted and non-fasted subjects. Antimicr. Agents Chemother. 17:462 (1977) 50. Smith, J.W., Duke, R.W., Griffith, R.S.: Absorption following oral administration of erythromycin. J. Am. Med. Ass. 757:805 (1953) 51. Griffith, R.S., Joiner, M,, Kottlowski, H.: Comparison of antibacterial activity in the sera of subjects ingesting propionyleryrhromycin lauryl sulfare and erythromycin ethyl carbonate. Antibiot. Med. Clin. Ther. 7:320 (I960) 52. Hirsch, H.A., Finland, M.: Effect of food on the absorption of erythromycin proprionate, erythromycin stearate and triacetyloleandomycin.Am. J. Med. Sci. 237:693 (1959) 53. Jusko, W.J., Lewis, G.P.: Comparison of ampicillin and hetacillin pharmacokinetics in man. J. Pharm. Sci. 62:69 (1973) 54. Bush, M.T., Berry, G., Hume, A.: Ultrashortacting barbiturates as oral hypnotic agents in man. Clin. Pharmacol. Ther. 7:373 (1966) 55. Welling, P.G., Lyons, L.L., Craig, W.A., Trochta, G.A.: Inffuence of diet and fluid on bioavailability of theophylline. Clin. Pharmacol. Ther. 7 7:475 (1975) 56. Wenzel, K.W., Kirschsieper, H.E.: Aspects of the absorption of oral I—thyroxine in normal man. Metabolism 26:1 (1977) 57. Tamassîa, V., Corvi, G., Moro, E., Tosolîni, G.P., Fuccella, L. M.: Effect of food on absorption of indoprofen administered orally to man in two dosage forms. Int. J. CUn. Pharmacol. 75:389 (1977) 58. Melander, A., Danielson, K., Hanson, A., Jansson, L., Repur, C., Schersten, B., Thulin, T., Wahlin, E.: Reduction of isoniazid bioavailability in normal men by concomitant intake of food. Acta Med. Scand. 200:93 (1976) 59. Ben—Ishay, D., Engelmann, K.: Bioavailability of potassium from a slowrelease tablet. Clin. Pharmacol. Ther. 74:250 (1973) 60. Johnson, P.C., Braun, G.A., Cressman. W.A.: Nonfasting state and absorption of a hypnotic. Arch. Intern. Med. 737:199 (1973) 61. Levy, R.H., Pltlick, W.H., Troupin, A.S., Green, J.R., Neal, J.M.: Pharmacokinetics of carbamazepine in normal man. CHn. Pharmacol. Ther. 77:657 (1975) 62. Nykànen, S., Lamminsivy, V., Ottoila, R., Mannisto, P.: Oral absorption of kétoconazole in healthy volunteers. Effect of food and orange juice. 8th Intern. Congr. Pharmacol. Book of Abstr. p. 767, Tokyo, 1981 63. Llabres, M., Vila, J.L., Martinez, R., Concheiro, A.: Influence de Γ ingestion d‘ aliments sur !a biodisponibilité de Cephachlor. 1er Congrès Européen de Biopharmacie et Pharmacocinétique, Vol. I p. 222 (1981) 64. Harvengt, C., DeSchepper. P., Lamy, F., Hansen, J.: Cephradine absorption and excrerion in fasting and non-fasting volunteers. J. CHn. Pharmacol. 13:36 (1973) 65. Jeppson, J., Sjogren, J.: The influence of food on side effects and absorption of lithium. Acta Psychiat. Scand. 51:285 (1975) 66. McCall, C.E., Steigbigel, N.H., Finland, M.: Lincomycin activity in vitro and absorption and excretion in normal young men. Am. J. Med. Sci. 254:144 (1967) 67. Neuvonen, P.J., Mattila, M., Gothini, G., Hackman, R.: Interference of iron and milk with absorption of tetracycline. Scand. J. din. Lab. Invest. 27:(Suppl) 116 (1971) 68. Melander, A., Stenberg, P., Liedholm, H., Schersten, B., Wahlin—Boll, E.: Food—induced reduction in bioavailability of atenolol. EUT. J. CHn. Pharmacol. 16:327 (1979) 69. Melander, A., Kahlmeter, G., Kamme, C., Ursing, B.: Bioavailability of metronidazole in fasting and non—fasting healthy subjects and in patients with Crohn’s disease. Eur. J. din. Pharmacol. 12:698 (1977) 70. Kiger, J.L., Lavene, D., Gruîllaume, M.E. Guerret, M., Longchampt, J.: The effect of food and clopamide on the absorption of pindolol in man. ‘Int J. din. Pharmacol. 73:228 (1976) 71. Beermann, B., Groschinsky—Gring, M., Lindstrom, B,: Effect of food on the bioavailability of bendroflumethiazide. Acta Med. Scand. 204:291 (1978) 72. Watanakunakorn, C.: Absorption of orally administered pafcillin in normal healthy volunteers. Antimicr. Agents Chemother. 17:1007 (1977) 73. Bates, T.R., Sequira, J.A., Tempo, A.V.: Effect of food on nitrofurantoin absorption, din. Pharmacol. Ther. 16:63 (1974) 74. Melander, A., Danielson, K., Vessman, J., Wahlin, E.: Bioavailability of Oxazepam: Absence of influence of food intake. Acta Pharmacol. Tox. 40:584 (1977) 75. Klein, J.O., Finland, M.: Medical progress: The new penicillin. New Engl. J. Med. 269:1019 (1963) 76. Honin, G., Pînchon, B., Tillement, J.—P.: Influence de I’alimentation sur la résorption digestive du chlorophénoxyisobuturate de parachlorophénol. 1er Congrès Européen de Biopharmacie et Pharmacocimétique, Vol. 3, p. 396 (1981) 77. McCarthy ,C.G., Finland, M.: Absorption and excretion of four penicillins: penicillin C, penicillin V, Phethicillin and phenylmercaptomethyl penicillin. New Engl. J. Med. 263:315 (1960) 78. Smith, R.B., Dittert, L.W., Griffen, W.O., Doluisio, J.T.: Pharmacokinetics of pentobarbital after intravenous and oral administration. J. Pharmacok. Biopharm. 7:5 (1973) 79. Fernandez, C.A., Menezes, J.P., Ximenes, J.: The effect of food on the absorption of pivampicillin and a comparison with the absorption of ampicillin potassium J. Int. Med. Res. 7:530 (1973) 80. Roholt, K.: Pharmacokinetic studies· with mecillinam and pivmecillinam. J. Antimicr. Chemother. 3 Suppl. B: 71 (1977) 81. Ekenved, G., Magnusson, A., Bodemar, G., Walan, A.: Influence of food on the effect of propantheline and 1—hyoscyamine on salivation. Scand. J. Gastroenterol. 72:963 (1977) 82. Welling, P.G., Lyons, L.L., Tse, F.L.S., Craig, W.A.: Propoxyphene and norpropoxyphene: Influence of diet and fluid on plasma levels. Clin. Pharmacol. Ther. 79:559 (1975) 83. Melander, A., Wahlin, E., Danielson, K., Hanson, A.: Bioavailability of propylthioouracil: interindividual variation and influence of food intake. Acta Med. Scand. 207:41 (1977) 84. Levy, G., Jusko, W.J.: Factors affecting the absorption of riboflavin in man. J. Pharm. Sci. 55:285 (1966) 85. Siegler, D.I., Bryant, M., Burley, D.M., Citron, K.M., Standen, S.M.: Effect of meals on rifampicin absorption. Lancet 2:197 (1974) 86. Gundert— Remy, V., Weber, E.: Influence of body position and composition of meals on the absorption of different drugs. Naunym—Schmiedeberg’s Arch. Pharmacol. 294:R28 (1976) 87. Bodemar. G., Norlander, B., Fransson, L., Walan, A.: The influence of a meal and antacids on cinetidine absorption in patients with peptic ulcer disease. Scand. J. Gastroenterol. 12 Suppl. P. 45:12 (1977) 88. McDonald, H„ Place, V.A., Falk, h., Darken, A.: Effect of food on absorption of sulfonamides in man. Chemotherapie 72:282 (1967) 89. Melander, A., Wahlin, E., Danielson, K., Rerup, C.: On the influence of concomitant food intake on sulfonamide biovailability. Acta Med. Scand. 207:41 (1977) 90. Mantylâ, R., Nykanen, S., Koponen, A., Lamminsivu, U., Mânnîstô, P.: Pharmacokinetic interaction between timolol and two vasodilators, food and phénobarbital. 8th Int. Congr. Pharmacol., Book ofAbstr., p. 768, Tokyo, 1981 91. Melander, A., Danielson, K., Hanson, A., Rundell, B., Schersten, B., Thulin, T„ Wahlin, E.: Enhancement of hydralazine biovailability by food. CHn. Pharmacol. Ther. 22:104 (1977) 92. Beermann, B., Groschinsky—Gring, M.: Gl absorption of hydrochlorothiazide enhanced by concomitant intake of food. Eur. J. CHn. Pharmacol. 73:129 (1978) 93. Chernish, Ξ.Μ., Rubin, A., Rodda, B.E., Ridolfo, A.S. Gruber, C.M.: The physiological disposition of fenoprofen in man. J. Med. Exp. Clin. 3:249 (1972) 94. Melander, A., Brante, G., Johansson, 0., Lindberg, T., Wahlin, E.: Influence of food intake on the absorption of plenytoin in man. Eur. J. CHn. Pharmacol. 75:269 (1978) 95. Kelly, M.R., Cutter, R.E., Forrey, A.W., Kimpel, B.M.: Pharmacokinetics of orally administered furosemide. CHn. Pharmacol. Ther. 75:178 (1974) 96. Pecoud, A., Donzel, P., Schelling, J.L.: Effects of foodstuffs on the absorption of zinc sulfate. CHn. Pharmacol. Ther. 77:469 (1975) 97. Kiechel, J.—R., Laurent, S., Lavene, D., Lavielle, B.: La pharmacocinétique: ses modifications et conséquenses thérapeutiques. Les Cahiers Sandoz, No 5 p. 35/36 (1980) |
Online ISSN 1011-6575
Άρθρα Δημοσιευμένα σε αυτό το Περιοδικό Καταχωρούνται στα:
- Chemical Abstracts
- Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Articles published in this Journal are Indexed or Abstracted in:
• Chemical Abstracts
• Elsevier’s Bibliographic Databases: Scopus, EMBASE, EMBiology, Elsevier BIOBASE
SCImago Journal and Country Rank Factor
Τι είναι η Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση-Οδηγίες προς τους Συγγραφείς
What is Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition-Instrunctions to Authors
Άρθρα Δημοσιευμένα στην Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής-Ελληνική Έκδοση
Articles Published in Epitheorese Klinikes Farmakologias και Farmakokinetikes-Greek Edition
Συντακτικη Επιτροπή-Editorial Board
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 1983 – ANNUAL SUBSCRIPTION 1983 | |
Γλώσσα Πλήρους Κειμένου – Full Text Language |
Ελληνικά – Greek |
Παραγγελία – Αγορά – Order – Buy |
Ηλεκτρονική Μορφή: pdf (70 €) – Digital Type: pdf (70 €)pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |
Έντυπη Μορφή (70 € + έξοδα αποστολής) Printed Type (70 € + shipping)pharmakonpress[at]pharmakonpress[.]gr |